fallback

Румен Гечев вижда потенциал за българските стоки на вътрешния пазар

Само 10% от химическите продукти, произвеждани в България, са от български компании, обясни социалистът

15:59 | 15.09.14 г. 2

Огромен потенциал за българските стоки на вътрешния пазар вижда бившият министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов и депутат от „Коалиция за България“ в 42-то Народно събрание Румен Гечев.

На среща с представители на КНСБ той коментира, че тази възможност трябва да бъде ползвана при влошаване на външните пазари, пишат от централата на БСП „Лява България“.

Гечев посочи като пример, че само 10% от химическите продукти, произвеждани в България, са от български компании. „Тези наши компании могат да се преборят за по-голям пазарен дял в страната ни, защото има възможности това да се случи“, е обяснил икономистът пред синдикатите.

От КНСБ пък се фокусираха върху необходимостта от производството на повече крайни продукти по веригата - от добива на суровини през преработката им. Това ще донесе и повече добавена стоиност в икономиката ни, заявиха от синдиката по време на срещата, уточняват от КНСБ.

Припомняме, че преди дни на кръгла маса, организирана от КНСБ, бяха дискутирани именно проблемите на химическата индустрия. Експертите посочиха в анализи, че от износител страната ни вече се превръща във вносител на химически продукти, като например карбамид (вид азотен тор).

В същото време отрасълът осигурява 25% от общия обем на българския износ и произвежда 22% от продукцията на промишлеността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
fallback