fallback

Двойно повече ще са секциите в чужбина за изборите на 5 октомври

Най-много секции се откриват в Турция, Испания, САЩ и Великобритания

14:02 | 13.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Двойно повече секции в чужбина ще открие Министерството на външните работи (МВнР) за предсрочния вот на 5 октомври, съобщи bTV. За тези избори ще има 428 секции в 59 държави.

Най-много секции ще бъдат открити в Турция (136), Испания (56), САЩ (42) и Великобритания (40). МВнР трябва да осигури представител в комисиите, принтери, скенери, урни и тъмни стаички за всички секции в чужбина.

"В Испания за първи път ще има секция на Гран Канария – Лас Палмас, също ще има секция в Санта Круз де Тенерифе. Досега там не са организирани избори”, обясни зам.министърът на външните работи Катя Тодорова.

Тя допълни, че секции за гласуване ще бъдат открити на практика на всички континенти.

Тодорова коментира още, че финансовите разчети ще покажат дали това е начинът за провеждане на избори в чужбина с оглед съвременните технологии.

Законът дава възможност за откриване на секции при поне 40 заявления за гласуване в чужбина, припомня още bTV. Въпреки че са получени подобни искания обаче, българите в Ямайка, Непал и Перу няма да имат възможност да гласуват, защото в тези страни няма да бъдат отворени секции.

Урни няма да има и в Либия, защото българското посолство там беше изтеглено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
fallback