fallback

Близнашки: Дупката в бюджета е над 1,2 млрд. лв

Правителството няма как да се намеси в случая с КТБ преди банковия одит, подчерта служебният премиер

22:12 | 12.09.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предходното Народно събрание постъпи изключително безотговорно като се не вслуша в собственото си правителство, за да има актуализация на бюджета. Не искам да драматизирам, но дупката в бюджета е над 1,2 млрд. лв, посочи в ефира на БНТ служебният министър-председател Георги Близнашки.

Премиерът не скри, че финансовото състояние на държавата е много сериозно. Той обясни, че последното плащане на 750 млн. евро, за да стартират две европейски програми, е станало чрез сложно прехвърляне на средства от други програми.

Близнашки коментира и ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), определяйки я като "доста сложна". Той обясни, че преди да завърши банковия одит, правителството няма как да се намеси и допълни, че би искал проверките в банката да се ускорят.

Министър-председателят се обърна към хората, пострадали от бедствията у нас тази година и им каза, че нито за миг не трябва да забравят, че не са сами.

"Очакваме 300 млн. лв от европейския фонд за солидарност" припомни Георги Близнашки. Той призова местните администрации да се огледат внимателно има ли какво да свършат, за да предотвратят нови бедствия.

Георги Близнашки отново отрече обвиненията срещу кабинета, че извършва масови уволнения и назначения. "Няма чистка", каза той и допълни: "Няма метла, няма разчистване на терена".

Според министър-председателя дори е точно обратното, тъй като той е поискал от новите областни управители да работят с всички партии.

"Мен ме критикуват и то е разбираемо, но като цяло рейтингът на кабинета и на президента, който стои зад него, нарасна и е сравнително приличен", коментира още Близнашки.

Той потвърди, че основната роля на правителството е организирането на изборите, но и осигуряването на добра администрация. По думите му след една година протести в страната се върви към нормализация.

Още новини от страната и чужбина може да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
fallback