fallback

Бъдещето на КТБ отново на фокус през седмицата

БНБ ще пласира дългосрочни ДЦК за 60 млн. лв., а НСИ ще публикува данни за инфлацията през август

08:05 | 15.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бъдещето на банковата група на Корпоративна търговска банка (КТБ) отново приковава вниманието през седмицата. До 10 септември в Българска народна банка вече би трябвало да е постъпило предложение от квесторите за удължаване или прекратяване на срока на специалния надзор, под който са КТБ и ТБ „Виктория“ от 20 юни насам.

Именно в края на седмицата този срок изтича. Или през седмицата, или най-късно - през уикенда от централната банка трябва да излязат с решение за бъдещето на двете кредитни институции.

Миналата седмица консорциум, начело с Фонда на Генералния държавен резерв на Султана на Оман, заедно с неназовани акционери и потенциални инвеститори, поиска достъп до непублична информация за КТБ, както и възможност за разговор с правителството и Българската народна банка (БНБ) за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ. Финансовият консултант EPIC дори пожела среща с българските власти още тази седмица.

Освен това експертният съвет за КТБ настоя за свикването на Съвета за финансова стабилност. Той се състои от управителя на БНБ, министъра на финансите и председателя на Комисията за финансов надзор. Целта е по-бързото излизане от ситуацията.

Отделно през уикенда гуверньорът на БНБ Иван Искров отговори на критиките на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов в отворено писмо. В него централният банкер подчертава, че БНБ работи в ограничени рамки на законодателството по случая и че какъвто и вариант да бъде избран за банката, решение за него трябва да вземе и новото Народно събрание.

Темата заема централно място сред събитията, които предстоят тази седмица. Ето и кои са по-важните икономически и корпоративни новини, върху които също ще се фокусираме:

В понеделник (15 септември) БНБ ще публикува информация за състоянието на платежния баланс към края на юли. От данните ще разберем какъв е притокът през месеца. През първото полугодие в страната влязоха капитали за 461 млн. евро. От централната банка очакваме статистиката за застрахователната дейност на компаниите през второто тримесечие, данни за външната търговия към юни.

Освен това БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 60 млн. лв. На търга през май доходността по книжата слезе до 3,16%. Припомняме, че на аукциона през март доходността се понижи до 3,55%, след като през януари бе постигната средна доходност от 3,74%.

Националният статистически институт ще оповести информация за инфлацията през август. През юли статистиката отчете месечен ръст на индекса на потребителските цени от 0,4% заради по-скъпите храни, горива и електроенергия. На годишна база пък е налице дефлация от 1%.

В първия ден от седмицата общи събрания имат акционерите на Холдинг Нов Век АД и Прайм Турист АД.

15 септември е и първият учебен ден. Очакванията са, че новата учебна година навсякъде ще започне навреме, включително и в пострадалите от наводненията през това лято райони.

За вторник (16 септември) няма предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

В сряда (17 септември) БНБ ще публикува редовното си месечно издание „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

НСИ ще оповести данни за индекса на разходите за труда за второто тримесечие на годината.

За този ден е насрочено общото събрание на акционерите на Петрол АД.

За четвъртък (18 септември) също няма предвидени събития.

В петък (19 септември) БНБ ще публикува информация, касаеща рамката за международните резерви и ликвидност в чуждестранна валута за август.

На 20 септември, събота, изтича 3-месечният срок на специалния надзор, наложен от централната банка върху КТБ и ТБ „Виктория“. Очаква се най-късно тогава, ако не по-рано през седмицата, БНБ да информира дали срокът ще бъде удължен и ако да – с колко. По закон специалният надзор може да бъде удължен с още максимум три месеца.

Предварителните нагласи са, че срокът ще бъде удължен, тъй като оценката за състоянието на активите на КТБ трябва да бъде готова до 20 октомври – краен срок, поставен от ръководството на централната банка.

Ако се стигне до решение за прекратяване на срока на надзора, банките би трябвало да отворят врати най-рано на 23 септември, когато всъщност е първият работен ден за седмицата.

Всичко за случващото се около КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback