fallback

БЧК има бедствен резерв за около 12 хил. души

Ситуацията в страната постепенно върви към подобрение

11:29 | 07.09.14 г.

Българският червен кръст (БЧК) не е изчерпал резерва си и разполага с резерв за около 12 хил. души, който е разположен на територията на цялата страна. Имаме 1 национален склад, 3 междуобластни големи склада и отделно във всяка областна структура на БЧК има резерв с материали, които са необходими за подпомагане в първите часове на бедствието. Това увери в предаването „Неделя 150“ Василка Каменова, заместник-генерален директор на БЧК.

Тя обясни, че възстановяването на бедствения резерв на БЧК е непрекъснат процес и той постоянно се обновява. „В момента, в който изчерпваме някакви количества, правим нови процедури и възстановяваме. Хората да бъдат спокойни – БЧК има бедствен резерв за около 12 хил. души”, каза тя.

Каменова подчерта, че в момента акцентът е върху новите бедстващи райони. Във всички засегнати области екипи на БЧК правят оценка на нуждите и реагират според ситуацията.

В момента БЧК работи по две линии за подпомагане на населението в Мизия.

Миналата седмица Националният обществен съвет, който управлява средствата по кампанията за подпомагане на населението, е имал заседание. 502,3 хил. лв. са били разпределени между 7-те пострадали общини във Врачанска област.

„Изпратили сме писма до кметовете и очакваме предложения от местните обществени съвети. Ще бъдат раздавани парични помощи според степента на поражение върху имота, според социалното положение на хората”, обясни Каменова.

БЧК е отправил и апел към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, в резултат на който е получил близо 450 хил. лв. Ще бъдат раздавани ваучери за строителни материали, за кухненска посуда и за хигиенизиращи и дезинфекциращи материали. 

От Българския червен кръст призовават българите да даряват на кратък номер 1466 и на банковата сметка на организацията. Каменова подчерта, че организацията няма нужда от дрехи втора употреба и призова хората да не носят повече такава помощ засега.

След последните наводнения ситуацията в страната постепенно върви към подобрение. Това заяви в предаването „Неделя 150“ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Тежка нощ – наложи се стотици хора да бъдат евакуирани от застрашените места. Повече от 80 души бяха трудно подвижни, лежащо болни. Те бяха евакуирани от нашите служби и настанени в кризисни центрове. За тези хора трябва днес да се погрижим за топла храна, топли дрехи, вода. Това го правим с местните власти и БЧК”, каза Николов.

По думите му всички реки вече са в своите корита. Въпреки това продължава наблюдението на критичните участъци. Няма язовири, които да преливат неконтролируемо, т.е. през стените си. Всички язовири са в нормално състояние – тези, които са в критичните зони. Наблюдават се от нашите служители, за да можем своевременно, ако се наложи, да вземем решение. По подобен начин стоят нещата и с река Марица. Тази сутрин спря да се повишава нивото. За радост, имаме резерв от около 150-160 см до критичните точки, увери Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
fallback