fallback

Преглед на печата за 5 септември

07:50 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор

"Агрия груп" плаща 11.5 млн. лв. за две земеделски дружества в. Капитал Daily

Общо 11.5 млн. лв. е цената, която "Агрия груп холдинг" плаща за придобиването на две компании за обработка на земя - "БД Агри" и "БД Фарм", става ясно от документи, качени в Търговския регистър. Сделката за тях беше обявена през април, но се чакаше подаването на документи в регистъра, преди да бъде обявена цената. С покупката на двете компании, досега собственост на група датски инвеститори, обработваемите земи на "Агрия груп" ще нараснат на повече от 220 хил. дка.

По-високата цена е за "БД Фарм" - 9.4 млн. лв., а "БД Агри" струва 2.1 млн. лв. Продавач е датската компания "Б-Д Инвест", която стъпи в българския земеделски сектор преди няколко години. От офиса на продавача обясниха, че в момента няма кой да даде коментар по продажбата, защото управителят отсъства. И двете сделки са подписани на 28 август, като предстои в ТР да се впише тази за "БД Фарм". За другата компания сделката е вписана.

Здравната каса ще плаща лекарства с пари от резерва си в. Капитал Daily

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вероятно ще намери частично решение как да плати лекарствата на 1.5 млн. хронично болни след септември. Това става ясно от проект на решение, което надзорният й съвет ще разгледа в началото на следващата седмица. Парите ще бъдат от оперативния резерв на НЗОК за неотложни разходи, с който обикновено се плаща лечение в болница. "Намираме предложението на здравната каса за изключително навременно, тъй като пациентите се нуждаят в еднаква степен и от лекарства, и от болнични услуги", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

През тази година обаче се оказа, че плащанията за болницата няма да бъдат проблем, но касата е изправена пред недостиг от близо 100 млн. лв. за лекарства, който няма как да покрие. Допълнителните средства в размер на 225 млн. лв., които НЗОК получи след актуализацията на бюджета си от разпуснатия вече парламент, са разпределени за заплащане на лечение в болници – 200 млн. лв., и 25 млн. лв. – за химиотерапия в онкоклиниките.

И ресторантите ще дават информация за произхода на храната в. Сега

От средата на декември тази година клиентите на ресторантите ще могат да се информират от управата на заведението какъв е произходът на храната, която им се поднася. Те ще трябва да получат информация например къде е отгледано животното, от което е пържолата им, и кога е било заклано. Това стана ясно при представянето на новия регламент за етикетиране, който влиза в сила от 13 декември.

Вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че са сключили договор със Съюза по хранителна промишленост и организации на хлебари и сладкари за обучения по новия регламент за етикетиране на храните. Новите етикети трябва да присъстват не само върху стоките, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки вкъщи и при кетъринг, обясни д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ.

Ремонтите и частните уроци хранят сивата икономика в. Сега

Борбата със сивата икономика не дава кой знае какви резултати. Причината е, че въпреки тенденцията на изсветляване в последната година работата на черно и плащането в пликове леко расте. Със своите 31.2% сива икономика през м.г. България продължава да е на първо място в ЕС. Резултатите са от анализ на Центъра за изследване на демокрацията и колегите им от университета в Шефийлд.

Данните показват още, че без договор у нас в момента работят между 4 и 10% от работниците, а 28% от работещите на втора работа не декларират доходите си. Най-застрашени от това да минат в сивия сектор са неквалифицираните служители и работници и младите хора.  "Причините за това се крият основно във влошената икономическа и политическа ситуация", обясни Тодор Ялъмов от центъра. Сивата икономика продължава да се храни от строителите, сервизите, домашните майстори, частните учители, фризьорите и др.

Спад в туризма с 10% в. Стандарт

Близо 10% ще бъде спадът в приходите и броят на туристите през тази година. Това прогнозира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков. Причините за тези резултати са известни - от дъждовното лято, до кризата между Украйна и Русия. Въпреки прогнозите на хотелиери, туроператори и ресторантьори за слаб сезон, статистиката отчита ръст на туристите от 6,8% за първите 7 месеца спрямо предходната година и близо 4% ръст на приходите.

Според туроператорите причината за тези разлики е в неточната статистика. Като приходи от туризма се отчита обменената валута, даде за пример Калин Драганов от АБТТА. В същото време все още се крият приходи и настанени туристи и трябва да се вземат мерки за борба със сивата икономика, заяви Байков. Той подчерта, че компаниите и да искат, трудно могат да са 100% изрядни, защото все още не са приети 14-те наредби към Закона за туризма, които регламентират най-важните правила в сектора.

Отпушват София за първия учебен ден в. Новинар

Няколко ключови пътни артерии в София ще бъдат отпушени за първия учебен ден. „До 15 септември сме си поставили срокове за приключването на няколко важни ремонта в столицата”, заяви пред Фокус зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Той обясни, че до деня на първия училищен звънец трябва да приключи работата по рехабилитацията на бул. „Тодор Каблешков” между бул. „България” и бул. „Братя Бъкстон”, която в момента се изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 22.08.22 г.
fallback