fallback

Проучване показва сериозна подкрепа за създаването на защитена зона в Арктика

Катерачи организират акции в цял свят, за да защитят идеята

11:59 | 07.09.14 г.

Обществото подкрепя идеята за създаването на защитена зона в международните води около Северния полюс, показва проучване, поръчано от „Грийнпийс”.

Според него 74% от анкетираните са се обявили за тази идея. Освен това 71% от запитаните се обявяват срещу добива на петрол и друга тежка индустрия в арктическите води. Проучването, извършено от канадската компания RIWI, е проведено в 30 страни на 6 континента.

„Днес нашите лидери получиха силен сигнал, че хората искат действия, които защитават Арктика. Сега лидерите имат и мандата, и възможността да действат – за климата и за Арктика”, коментира Куми Найду, изпълнителен директор на „Грийнпийс”.

Едновременно с излизането на резултатите от проучването катерачи и активисти изкачват най-високите места и планини по целия свят, за да поискат от правителствата да направят запазването на Арктика приоритет.

Последните дни активисти са изкачили най-високия връх в Нова Зеландия – Руапеху, други са окачили огромен банер на 150-метрова сграда в Банкок. В Китай посланието е било поставено на Великата китайска стена.

В България активисти посетиха Седемте Рилски езера, за да отправят посланието „Спасете Арктика”.

През следващите седмици делегации, водени от „Грийнпийс”, ще представят исканията на Арктическата декларация в посолствата на арктическите държави по света - Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 03.09.22 г.
fallback