fallback

Сотир Цацаров: Съдбата на КТБ не трябва да е финансова смърт

Главният прокурор поиска законодателни промени за начина на обезщетение при природни бедствия

19:33 | 03.09.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) не трябва да е финансова смърт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след дълго мълчание по казуса. Според обвинител №1 вложителите в банката нямат вина за кризата в нея. Той смята, че те трябва да получат парите си в пълен размер, но след оздравяването й, предава Dnes.bg.

Разследването на криминални престъпления в КТБ не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно - към съдбата на вложенията на хората, коментира Цацаров. Той е категоричен, че решението за банката е виновните да понесат последствията, а те със сигурност не са вложителите.

„Не са виновни нито вложителите, които имат влогове до 1 000 лева, нито тези, които имат влогове до 196 000 лева, не са виновни и вложителите, които имат над този размер”, каза още главният прокурор.

Според него в създаването на ненормалната ситуация около КТБ участие имат и държавата, и политиците, и държавните органи. Цацаров обясни, че хората не са виновни за това, че в продължение на години КТБ е била „скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата”.

Според него вложителите не могат да бъдат упреквани и затова, че са оставили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор беше категоричен, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне до край. Това се отнася както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ, и по-специално в „Банков надзор“. „Но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите”, каза още Цацаров.

Обвинител №1 изрази лично мнение, че трябва „да се надскочи” законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си.

„Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос.

Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

Освен това главният прокурор поиска законодателни изменения, които да променят начина на обезщетение при природни бедствия. Цацаров съобщи, че когато парламентът се конституира, ще предложи обезщетението на имотите, пострадали при бедствие, да става по пазарна оценка.

Според сегашния текст в Закона за защита при бедствия обезщетението се дава по данъчна оценка, а според главния прокурор това е несправедливо.

Цацаров обяви намерението си в Мизия, където беше на посещение, за да се запознае с последиците от наводнението, което удави града миналия месец. Ниското обезщетение на пострадалите имоти в града е сред основните проблеми на хората.

В Мизия главният прокурор призова и да се освободят поне две трети от обемите на язовирите преди идващия дъждовен сезон. Според него всички язовири трябва да бъдат снабдени с изпускателни кранове.

„Ако всичките тези мерки бъдат взети навреме, то проблемите ще са свързани само с настаняване и изхранване на населението, но поне ще изчезне страхът”, обяви главният прокурор. Той съобщи също, че прокуратурата ще започне проверки на язовирите във Врачанска област.

В Мизия Цацаров припомни, че се води досъдебно производство заради наводнението в града. Той съобщи, че в хода на проверката са направени 39 огледа на язовири, а предстоят и още.

Главният прокурор обяви и че ще използва правомощията си, за да засили диалога и помощта за общината в този момент. Той припомни, че в момента в Мизия 120 жилища са негодни за обитаване, 300 души живеят без покрив, а 550 души трябва да се изхранват всеки ден.

Цацаров е провел и среща с председателя на БЧК Христо Григоров, който обещал, че кампанията по снабдяване с храни на населението ще продължи. Според главния прокурор на страната даренията, които се събират за Мизия, трябва да постъпват чрез БЧК

Всичко по темата КТБ можете да намерите тук

Още новини от България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 10.09.22 г.
fallback