fallback

Ревизията на БВП за второто тримесечие на фокус през седмицата

В петък официално се открива предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори

09:52 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Първата седмица на септември ще бъде бедна откъм макроикономически данни, като фокусът ще бъде насочен върху ревизираната оценка на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. През миналата седмица сезонът на консолидираните корпоративни отчети на БФБ на практика приключи.

В края на седмицата стартира предизборната кампания, като политическите партии вече представят своите листи. Бъдещите избраници обаче ще се изправят пред редица предизвикателства. Актуализацията на Бюджет 2014 и подготовката на финансовия план за следващата година ще бъдат сред основните приоритети на следващия кабинет, тъй като събираемостта на приходите изостава далеч зад направените разходи.

Освен това бъдещите управляващи трябва да намерят решение за съдбата на банковата група на Корпоративна търговска банка – казус, който се отразява на печалбата на банковата система, както показаха данните на Българска народна банка за сектора, публикувани в края на миналата седмица.

Основно политическите новини ще преобладават през новата седмица, но ето кои са и по-важните макроикономически и корпоративни новини за настоящите пет работни дни.

В понеделник (1 септември) Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе информация за цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги за второто тримесечие и фискални данни за подсектори „Централно държавно управление" и „Социално-осигурителни фондове" за юли.

Във вторник (2 септември) общи събрания имат облигационерите на Балканстрой АД и акционерите на Биовет АД. 

В сряда (3 септември) НСИ ще публикува втората си оценка за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. Предварителнте данни за периода април-юни показаха икономическият растеж от 0,5% на тримесечна и 1,6% на годишна база.

От националната статистика очакваме данни за заетостта, отработените човекочасове и производителността на труда също за вторите три месеца на 2014 г.

За този ден е насрочено общото събрание на Пампорово АД.

За четвъртък (4 септември) няма предвидени събития

В петък (5 септември) започва предизборната кампания – точно един месец преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 5 октомври.

В последния ден от седмицата ще заседават акционерите на Синтетика АД.

На 6 септември, събота, отбелязваме 129 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 20.08.22 г.
fallback