fallback

Цените на производител в промишлеността с минимални изменения през юли

Показателят за вътрешния пазар се понижава с 0,1% на месечна и с 0,6% на годишна база

13:12 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През юли индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността се смъква с 0,1% спрямо юни. Тогава показателят остана на нивото от май, когато се повиши за пръв път от август 2013 г. През юли цените спадат с 0,6% на годишна база. Тенденцията за спад на годишна база се запазва, като и през седмия месец на годината индексът се свива с по-слабо темпо в сравнение с предходните месеци. 

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението му в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Всъщност родните производствени цени следват тенденцията на понижение и в Европа. От началото на годината индексът на цените на производител в Европейския съюз също забавя своето темпо на понижение, но по-бързо спрямо движението на нашия показател.

Изменение на индексите на цените на производител в Европейския съюз и в България

Графика: Trading Economics

На вътрешния пазар на месечна база Националният статистически институт регистрира покачване на цените в добивната промишленост - с 3,3%, а в преработващата промишленост – с 0,3%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са надолу с 1,3%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо юни се наблюдава при производството на основни метали (+1,9%), на лекарствени вещества и продукти (+0,7%) и напитки (+0,6%). Намаление НСИ отчита при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (-0,4%) и производството на хранителни продукти.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 2,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%. В преработващата промишленост цените се покачват с 0,5% спрямо юни 2013 г.

За последната година се увеличават цените при производството на тютюневи изделия (+ 7,6%), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 5,3%) и на хартия, картон и изделия от хартия и картон (+3,5%). Намаление на цените има при производството на хранителни продукти - с 4,2% на годишна база, на химични продукти (-3,3%) и при производството на превозни средства (без автомобили) – с 2,1%.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,2% спрямо предходния месец, а на годишна база намалява с 0,4%. Същевременно тенденция за ограничаване на спада продължава.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 06.09.22 г.
fallback