fallback

Работници от "Пиринска мура" отново на протест за неизплатени заплати

Предприятието вече е в ликвидация

10:43 | 26.08.14 г.

Десетки служители на завода за столове „Пиринска мура” в Банско излязоха на пореден протест днес пред сградата на предприятието. От една година те имат проблем с неполучени възнаграждения, а повечето вече са съкратени, съобщава bTV.

Последните пари, които са били изплатени през май, са за април.

На 24 февруари след двуседмични протести заради забавени шест месеца заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя бе подписано споразумение за поетапно издължаване към работниците и ангажименти за стабилизиране на завода. Тогава беше договорено всички дължими възнаграждения на работниците да бъдат изплатени до май, а областната Инспекция по труда започна цялостна проверка в предприятието.

По думите на работниците споразумението не е изпълнено.

Една от версиите е, че представителите на американския собственик отклоняват парите за възнаграждения.

В „Пиринска мура” все още работят 50-60 души, които получават заплати, но предприятието е в ликвидация и хората се опасяват, че скоро ще останат на улицата.

Над една трета от работещите в завода бяха съкратени през юни. Пред Агенцията по заетостта собственикът беше посочил като причина за съкращенията протестите на работниците и спирането на производството, което е довело до загуба за фирмата.

Напрежението в завода за столове в Банско ескалира през февруари, когато работниците блокираха пътя Разлог-Банско. Причината бе, че собствениците на завода са подали иск за обявяване на предприятието в несъстоятелност.

Предприятието „Пиринска мура“ е създадено през 1968 г. и произвежда столове от масивна букова дървесина. Фирмата работи съвместно с американската компания BeechWood Mountain LLC, като годишно произвежда над 250 хил. стола, които се продават в САЩ, Китай, Германия, Италия, Русия и на други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
fallback