fallback

Ирена Младенова: Износът на България за Китай расте

Постигнатото дотук е далеч под потенциала, който двете държави имат, заяви зам.-министърът на икономиката

12:00 | 25.08.14 г.

Износът на България за Китай расте и страната вече е на второ място сред експортните ни дестинации след Евросъюза. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова пред участниците в българо-китайски бизнес форум. На форума български фирми се срещнаха с представители на бизнеса от китайската провинция Фудзиен.

Ирена Младенова посочи, че през 2013 година стокообменът между двете страни е за близо 1,9 млрд. долара, което тя определи като рекордно равнище. Тенденцията на нарастване продължава, но това е далеч под потенциала, който двете държави имат, заяви тя и припомни, че потребителите на китайския пазар са над 1,3 млрд.

Необходимо е да се развиват търговските отношения не само на централно ниво, но и с отделни китайски региони, заяви зам.-министърът.

Тя посочи, че фирмите от Фудзиен, които желаят да инвестират в България, ще бъдат подкрепени да го направят в секторите от взаимен интерес – машиностроене, автомобилостроене, електроника, електротехника, ИКТ, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство.

Редица български стоки могат да се наложат трайно на китайския пазар, заяви Младенова и посочи: вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено розово масло, машиностроене, електроника и електротехника.

Милена Христова, главен секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), каза пред журналисти, че фирмите, участвали в търговски мисии и изложения в Китай, успяват да сключат договори и дори разширяват персонала си. Тя даде за пример изложение в Шанхай, на което български производител е сключил договор за износ на конфитюр от рози.

По думите й в търговията с Китай най-добре стои хранително-вкусовата промишленост, както и машиностроенето и секторът на информационните и комуникационните технологии.

Припомняме, че през юни бившият икономически министър Драгомир Стойнев заяви в китайския град Нинбо, че българският износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци.

Данните на икономическото министерство за 2013 г. показват, че при стокообмена между България и Китай търговското салдо за страната ни е отрицателно - 157 млн. долара, като тенденцията се запазва и през тази година.

България изнася там основно рафинирана мед и медни сплави, медни руди и техните концентрати, уреди за електрическо разпределение, инструменти и апарати. Внасяме осветителни тела, климатици, изчислителни машини.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 31.08.22 г.
fallback