fallback

Служебното правителство подготвя проект за ограда по цялата граница с Турция

Съоръжението ще е с дължина над 130 км и ще струва около 40 млн. лева

17:03 | 19.08.14 г. 6

Служебното правителство ще подготви план за изграждането на ограда по протежението на цялата ни граница с Турция. Това съобщиха премиерът Георги Близнашки и главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров след съвещанието на ръководния състав на министерството.

Съоръжението ще е с дължина над 130 км и ще струва около 40 млн. лева, допълва Лазаров, цитиран от Фокус.

На съвещанието е обсъдено и засилването на контрола по границата заради бежанците, които навлизат от Турция.

Според МВР оградата ще доведе до икономии, тъй като изпратените от страната полицаи, които патрулират в граничните райони, ще се върнат на обичайните си работни места и ще се намалят разходите за издръжка на патрулите.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски реши за построи 30-километрова ограда по границата с Турция. Съоръжението трябваше да е готово в началото на годината, но работата по него приключи в края на миналия месец. Оградата освен това излезе с 5 млн. лева по-скъпа от предвиденото.

Лазаров още в края на миналата година намекна за евентуалното удължаване на съоръжението.

Същевременно Организацията на обединените нации (ООН) предупреди преди няколко месеца, че оградата по границата не е начинът за справяне с бежанската вълна. Според ООН съоръжението само временно ще ограничи притока на хора, тъй като те ще намерят друг начин да влязат в страната.

Заради новата идея за ограда по протежение на цялата граница с Турция страната ни вероятно ще претърпи сериозни критики от страна на европейските власти и международните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
fallback