fallback

680 животни са умрели от „син език” в България

Овладяването на болестта е трудно заради активния период на комарите, коментира зам.-министърът на земеделието Георги Костов

16:03 | 16.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Около 680 животни в страната са умрели в следствие на болестта "син език" до момента,  обяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов в троянското село Орешак, цитиран от БТА. Министерството му е осигурило 450 000 лева за обезщетения за собствениците, като при необходимост ще се търсят още пари.

Костов увери, че са взети всички мерки, които позволява българското и европейско законодателство. Овладяването на болестта в момента е трудно, защото се предава чрез комарите, а заради влагата сега те са най-активни. Затова по думите на Костов министерството и Българската агенция по безопасност на храните са направили първите стъпки пред Брюксел да се разреши ваксинацията на животните.

В момента тя е забранена и става само с разрешения. Зам.-министърът е убеден, че тя ще даде ефект за следващата година. Цената й ще е около 7,5 милиона лева. "Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но вероятно ще има компенсационен фонд, който ще дойде по линия на Европейската комисия", обясни Костов.

Той каза още, че в момента проблемът, който може да възникне, е свързан с ограничението за транспортиране на животни в районите, където е открито заболяването.

Щетите от болестта са локални и единствено в Кърджалийска област има умрели животни. В началото на юли стана ясно, че ветеринарните власти са открили заболяването по преживни животни в Кърджалийско. Огнището на болестта е в с. Мандрица, община Ивайловград.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
fallback