fallback

Търговците на дребно изпращат позитивен юни

Данните на НСИ показват ръст на оборотите в сектора както на месечна, така и на годишна база

12:50 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки политическите коментари за буксуване на икономиката след изборите за Европейски парламент, данните на НСИ показват ръст на оборотите в търговията на дребно (без автомобили) през юни. Според публикуваните данни оборотите се повишават с 2,4% на година база и с 0,3% спрямо предходния месец май.

През май беше регистриран и месечен, и годишен ръст в рамките на 1,4%. Данните от началото на годината обаче са разнопосочни и не може да бъде очертана ясна тенденция за развитието на сектора.

От статистиката е видно, че най-сериозен месечен ръст има оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата или интернет – с 2,4%. На следващо място се нарежда подсекторът за търговия на дребно с автомобилни и смазочни материали (2,3%), а оборотите на хранителните магазини, търговците на тютюневи изделия и напитки се повишават с 0,7%.

В същото време намаляват оборотите на търговците на компютърна техника (-1,6%). От данните на НСИ се вижда обаче, че спадът на оборотите в този сегмент се забавя. През април и май бяха регистрирани понижения в рамките от по 2,5% спрямо предходния месец.

През юни намаляват още оборотите на търговците на фармацевтични продукти (-1,5%) и битова техника и мебели (-0,1%). 

Спрямо юни 2013 година най-сериозен ръст отчита отново секторът на търговия чрез поръчки по пощата или интернет – с 23,4 на сто. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отчита ръст на оборотите от 6,4%. С 6,1% се повишава оборотът при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, сочат още данните на НСИ.

От наблюдаваните групи търгувани стоки спад е регистриран единствено по отношение на търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали. Оборотите в този сегмент намаляват с 5% спрямо юни 2013 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 30.08.22 г.
fallback