fallback

Хр. Григоров: За ден и половина са събрани над 100 хил. лв за Мизия

Спасителите започнаха дейности, които ускоряват оттичането на водите

21:24 | 06.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За ден и половина чрез дарителската кампания на Българския червен кръст (БЧК) са събрани над 100 хил. лв за Мизия, каза пред БНР Христо Григоров, председател на БЧК. „Това говори, че българинът не остава безучастен и дано това даде пример и на политиците всички заедно да вървим напред“, допълни той.

Григоров оцени ситуацията в Мизия като много по-сериозна в сравнение с пораженията от наводнените кв. „Аспарухово“ във Варна и Добрич.

„В никакъв случай ние не можем да решим сами нещата. Държавата трябва да помогне. БЧК отвори своите бедствени складове, дадохме всичко необходимо на хората, в момента също продължаваме да помагаме“, каза Григоров.

Пети ден след като приливната вълна заля Мизия, нивото на река Скът е паднало значително, но все още голяма част от града е под вода, информира Националното радио.

Поради бавното оттичане десетки къщи, дворове и улици все още са наводнени. На места е заблатено, като водата е с дълбочина около метър. Лекият вятър носи задушлив мирис на тиня.

Спасителите започнаха дейности, които ускоряват оттичането на водите. Нивото на река Скът и язовирите по поречието й се следят във връзка с обявения жълт код за опасни валежи днес.

Работи се за недопускане на нови наводнения в Мизия с оглед на очакваните нови валежи, заяви главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в "Пожарна безопасност и защита на населението".

Дарения за наводнения град могат да се правят с SMS на кратък номер 1466.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
fallback