fallback

Радан Кънев: Целият политически елит реши, че резултатът от изборите е ясен

Реформаторският блок няма да се разпадне, твърди лидерът на ДСБ

10:32 | 05.08.14 г. 1

Остри критики към целия политически елит отправи Радан Кънев, който вчера хвърли оставка от поста говорител на Реформаторския блок, защото, по думите му, не иска да е говорител на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него сега всички политици се борят „за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт”.

„Виждам точно това в българската политика и бия камбаната много сериозно, защото смятам, че най-малкият проблем е в Реформаторския блок, където също го има. Проблемът е навсякъде, в БСП, патриотичното крило, в огромна степен в ДПС. Целият политически елит е решил, че резултатът от изборите е ясен и започват договорките”, коментира Радан Кънев по Нова телевизия.

Въпреки това лидерът на ДСБ е категоричен, че Реформаторският блок няма да се разпадне.

По думите му обаче хора от обединението вече са се срещали с лидера на ГЕРБ.

„Ясно е, че в момента г-н Борисов води непрекъснато разговори с различни крила на различни политически сили”, заяви Кънев.

Според него резултатът от това в Реформаторския блок е невъзможността да се оползотвори огромното предимство, което имат пред всички останали политически сили.

„Проведох личен разговор с Борисов, за да спре това нещо. Казах му, че не приемам да разговаря с хората от Блока поотделно”, заяви Радан Кънев. Той смята, че в България се работи на принципа "разделяй и владей".

„Всички български политици се държат по унизителен начин. Един лидер има право да унижава себе си, но не и своите избиратели", коментира още той и обясни, че неговият ход с подаването на оставка е насочен към трайното единство на Блока.

"Това ще бъде гаранция за единна парламентарна група", увери Кънев.

Според него е логично обединението да има единен лидер, но резки промени два месеца преди изборите не би трябвало да се правят.

“Бедните общества се водят от принципа “договорки, а не правила”. Ние сме затънали в договорки, а искаме да сме богати. На това нещо трябва да е алтернатива Реформаторският блок, за да покаже - първо, че тази работа няма да става зад гърба на избирателите, и, второ - има път към това да сме богата държава. Малко смелост трябва”, категоричен бе лидерът на ДСБ.

Той призна пред БНТ, че не е консултирал оставката си като говорител на Блока нито с Иван Костов, от когото наследи поста председател на ДСБ, нито с колегите си, а партньорите му от Реформаторския блок са реагирали “с изненада, може би с притеснение”.

“Това беше в немалка степен целта на хода. Ако искаме да има разумно сътрудничество в политиката, ако щете и разумно партньорство и с ГЕРБ, ние трябва категорично да изкореним възможността то да се случва по начина, по който се случва сега”, подчерта Радан Кънев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
fallback