fallback

Радан Кънев вече не е говорител на Реформаторския блок

Лидерът на ДСБ подаде сам оставка

14:23 | 04.08.14 г. 6

Председателят на ДСБ Радан Кънев подаде оставка в качеството си на говорител на Реформаторския блок. Това е станало днес на съвместно заседание на Изпълнителния съвет и Градския съвет на Реформаторите.

Радан Кънев посочва четири основни причини, заради които напуска поста си.

Според него след Европейските избори от 25 май образът на Реформаторския блок като нов и единен политически съюз е бил заменен с този на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси. „Трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано“, заявява Кънев.

„Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика“, твърди председателят на ДСБ. Според него е под въпрос и наличието на обща политическа воля на РБ.

Според Кънев общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства.

Като четвърти мотив Кънев изтъква това, че РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение.

Председателят на ДСБ е несъгласен и с поемането на самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. „Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента преди провеждане на Изпълнителен съвет, поставен впоследствие пред свършен факт“, посочва още той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
fallback