fallback

Преглед на печата за 4 август

07:55 | 04.08.14 г.

Ръководителят на OMV защити "Южен поток" в. Капитал Daily

Санкциите срещу Русия няма да повлияят на строителството на газопреносната мрежа "Южен поток", заяви Герхард Роис, главен изпълнителен директор на австрийската петролна и газова компания OMV. В интервю за излизащия в понеделник брой на списание Profil той казва, че "Европа сама ще си причини вреда, ако блокира строителството".

През юни "Газпром" и OMV подписаха споразумение за изграждане на финалните 50 км на австрийска територия - отсечка, която ще свърже "Южен поток" с централноевропейския разпределителен център в Баумгартен.

Роис коментира още, че не разбира защо ЕС критикува неговата компания за отсечката от унгарската граница, но приема участието на германски и италиански компании в изграждането на подводната част в Черно море. Той казва още, че е убеден, че Европа в крайна сметка иска да види работещ "Южен поток".

Над 10 жестоки наводнения сполетяха България за 44 дни в. Сега

Месец и половина след наводнението във варненския квартал "Аспарухово" и в Добрич, където загинаха 13 души, ново бедствие, този път във врачанския град Мизия, споходи България, взе най-малко две жертви и причини материални щети за милиони. За 44 дни страната бе застигната от над 10 жестоки наводнения - Варна, Добрич, Велико Търново, София, Ловеч, Габровско, Бургаско, Враца, Монтана, Пловдив, села в Родопите. В бедствието загинаха поне 18 души.

В нощта срещу неделя река Скът излезе от коритото си и заля Мизия и съседното село Крушовица. Като единствена причина за бедствието властите сочат обилните валежи от последните няколко дни. Няма данни за скъсани язовирни стени в района, но седем водоема преляха. Според шефа на пожарната гл. комисар Николай Николов за последните два дни във Врачанско са паднали 94 литра на кв.м. "Това са около 300 млн. куб.м вода, или все едно половин язовир "Искър" да премине за 1-2 дни. Повишавало се е много бързо нивото на водата, но като че ли не е имало приливна вълна. Това е водата, която дойде от целия водосбор на Врачанска област. Тя мина през Бяла Слатина и беше логично да я очакваме и в най-ниската точка - Мизия", коментира той.

ЦИК измисли сложна процедура за броене на преференциите в. Сега

ЦИК е на път да усложни максимално работата на секционните избирателни комисии (СИК), които и без това дълги часове след края на изборния ден чакат да предадат протоколите си, установи проверка на "Сега" сред членове на изборни комисии. Става дума за нов начин, по който в СИК-овете ще се отчитат преференциите, отбелязани за кандидатите, каквато опция дава Изборният кодекс за парламентарния вот на 5 октомври.

Според решение на ЦИК от 22 юли, след като бъдат преброени всички действителни бюлетини, ще започне специална процедура за огласяване и отчитане на преференциите. Определен член на комисията ще показва всяка бюлетина на присъстващите, ще чете поредния номер на предпочетения кандидат и отбелязания преференциален вот. Резултатите ще се вписват в черновата на протокола, ще се прави засичане на резултатите и ако всичко съответства на общия брой валидни гласове, данните ще се вписват в официалния протокол.

Над 61 хиляди ще са първолаците наесен в. Сега

61 046 първокласници се очаква да прекрачат училищния праг за първи път, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Тазгодишният випуск е с около 3000 деца по-малко в сравнение с миналата година. Общо 439 731 ученици от I до VII клас ще получат безплатни учебници и помагала, съобщиха от ведомството. За целта от бюджета за 2014 г. са отпуснати 42 млн. лв. Според справката на МОН най-много са учениците в общинските училища - 429 254.

Възпитаниците на частните училища също получават безплатни учебници. За учебната 2014/2015 г. децата от I до VII клас в частни школа са 3819. В националните училища, които са към министерствата, са записани 2922 ученици до VII клас. Според графика на просветното ведомство срокът за доставката на учебниците за учениците и учебните помагала за детските градини е 28 август.

Вадят 100 млн. лв. от хазната за екопроекти в. Стандарт

Финансовото министерство ни отпусна лимит от 100 млн. лв. за разплащане на проекти по ОП "Околна среда", съобщи за "Стандарт" министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов. Очаквам в понеделник, 4 август, до края на деня парите да бъдат разпределени "на равна база" между общините - така, както бях обещал по-рано, обясни Анастасов. С парите ще се разплатим частично с фирмите, които изпълняват проекти, финансирани по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), подчерта министър Анастасов и допълни, че целта на еднаквите критерии за разпределение на средствата е да не се създава напрежение между политическите партии преди изборите.

Според предварителните ни проучвания ще бъдат разплатени около 50% от всички обработени и верифицирани искания за средства по изпълняваните проекти, обясни Анастасов. Плащанията по проектите, финансирани по ОПОС, бяха блокирани от Брюксел през ноември 2013 г. заради открити 5 типа съществени нарушения при провеждането на процедурите за обществени поръчки за проекти в периода 2009-2013 г. През февруари тази година спря и изплащането на средства по тях от хазната, което застраши изпълнението на започнатите обекти.

Усвояваме 73% от еврофондовете до края на годината в. Новинар

73% от европейските фондове могат да бъдат усвоени до края на годината, ако фондовете се управляват добре, става ясно от данните на Информационната система за управление и наблюдение на финансовите инструменти на Европейския съюз за България.

За първите шест месеца на годината е отчетено известно забавяне по изпълнението на Оперативните програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ", съобщава от Министерството на финансите. Като много добро е отчетено изпълнението на проектите по Оперативна програма "Развитие на човушките ресурси", а като добро е оценено изпълнението по програмите "Регионално развитие", "Транспорт" и "Конкурентоспособност".

Очаква се Споразумението за партньорство да бъде одобрено в периода 4-8 август, а финализирането на оперативните програми 2014-2020 г. да приключи през октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 28.08.22 г.
fallback