fallback

Агроминистерството е изпратило в Брюксел схемите за директните плащания

Предвижда се да не се прехвърлят средства между първи и втори стълб на финансирането, ще се прилагат преразпределителни плащания

10:01 | 02.08.14 г.

Министерството на земеделието и храните е изпратило в Брюксел нотификациите за схемите за директните плащания, които ще се прилагат от следващата година,  съобщават от ведомството.

Министерският съвет одобри концепцията за директните плащания на 31 юли, въпреки някои възражения на земеделските производители. Основните им опасения са свързани с помощта за дребните стопани, заради която е възможно да се стигне до разпокъсване на земята.

България трябваше да заяви пред Еврокомисията как ще прилага новите условия по Общата селскостопанска политика, включително и директните плащания, до 1 август.

Предвижда се да не се прехвърлят средства между първи и втори стълб на финансирането, припомнят от Агроминистерството.

Няма да се прилага и схемата за  плащане за райони с природни ограничения като част от директните плащания. Схемата за единно плащане на площ ще се прилага до 31 януари 2020 г.

През новия програмен период (2014-2020 г.) земеделските стопани ще получават подпомагане по схемата за преразпределително плащане, по схемата за дребни земеделски производители и по схеми за обвързана подкрепа, посочва се в съобщението на министерството.

Плащанията на големите земеделски стопанства ще бъдат намалени на две стъпки, като получените средства ще бъдат прехвърлени към Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на приоритетни и уязвими сектори, допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 11.09.22 г.
fallback