fallback

НОИ удължава срока за смяна на банковите сметки в КТБ

До момента над 1 200 пенсионери все още получават пенсиите си в КТБ, посочи Бисер Петков

15:38 | 29.07.14 г. 1

Националният осигурителен институт (НОИ) ще приема заявления за смяна на банковата сметка, по която се изплащат пенсии и извън регламентирания срок за смяна на платеца. Мярката е за лица, които получават пенсиите си по сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ) и "Креди Агрикол България" ЕАД, се казва в съобщение на институцията. Целта е да се осигури възможност за своевременно удовлетворяване на заявленията на пенсионерите, клиенти на "Корпоративна търговска банка" АД и "Креди Агрикол България" ЕАД, желаещи смяна на платеца, посочва се в съобщението. Решението идва във връзка с изплащането на пенсиите за август. В съобщението на НОИ се казва, че при подаване на заявления за смяна на платеца до края на работния ден на 4 август пенсиите ще се изплащат чрез новия заявен платец още от същия месец.

НОИ напомня, че за промяна на банкова сметка хората подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията им, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляра.

Желаещите да получават пенсията си чрез пощенска станция следва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.

Припомняме, че омбудсманът Константин Пенчев обвини НОИ в "безхаберие и мързел", тъй като според него над 6 хил. души все още получават пенсии и заплати по сметки в КТБ. От НОИ обаче припомниха, че е необходимо писмено заявление на пенсионерите, за да се пренасочи изплащането на пенсиите към друга банка или към пощенски клон.

Междувременно управителят на НОИ Бисер Петков коментира пред БНР, че над 1 200 пенсионери, чиито пенсии се превеждат по сметки в КТБ, все още не са променили банковите си сметки. Ако до 4-ти август все още има пенсионери, които не са посочили нова сметка, парите им отново ще отидат на старата, предупреди Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback