fallback

Бъдещи бюджети на НЗОК да се съгласуват с МФ, поиска шефът на фонда

Министърът на финансите трябва да поеме отговорност за определяните пари за здраве

16:54 | 24.07.14 г.

Всеки следващ бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се съгласува и с Министерството на финансите, а финансовият министър да поеме отговорност за определените пари за здраве. Това предложи управителят на Здравната каса Румяна Тодорова, предаде БТА.

След края на конференция, организирана от КНСБ, на тема "Необходими мерки за подобряване на ефективността на системата на здравеопазването", Тодорова разясни предложението си:

„Когато се обсъжда бюджет на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, той да премине на съгласуване през всички заинтересовани министерства, както се процедира с държавния бюджет. След края на съгласуването министърът на финансите да се подпише под бюджета на НЗОК и да поеме отговорност пред гражданите за определените пари за здраве“.

Коментарът на Румяна Тодорова е във връзка с неприетата от 42-то Народно събрание актуализация на бюджета на Касата заради очакван дефицит в размер на близо половин милиард лева.

Тодорова все пак изрази надежда, че ще има актуализация на бюджета на здравния фонд за тази година. Тя посочи, че в противен случай в последните два месеца в годината няма да има пари за лекарства и за болнична помощ. По думите й тогава ще работи само извънболничната помощ.

„Когато от НЗОК се прибраха 2 млрд. лв., беше лесно, а сега няма кой да даде 300 млн. лв.“, каза още Тодорова, визирайки прехвърлените 1,5 милиарда лева от бюджета на Касата в държавния бюджет от Симеон Дянков в края на 2010 година.

"В бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма финансови буфери. Който твърди, че има буфери, да ги посочи“, заяви управителят на Здравната каса.

По време на конференцията КНСБ, съсловните и работодателските организации, представители на НЗОК и на Министерството на здравеопазването са се обединили около мерки за подобряване на здравната система.

Според тях е необходима по-висока събираемост на здравните вноски, участие на доброволните здравноосигурителни фондове, държавата да внася пълен размер на здравните вноски на групите, които осигурява, създаване на специфичен закон за лечебните заведения, според който те да не са търговски дружества, мотивиране на медиците да останат в България.

Сред мерките са и финансови стимули за младите лекари, цялостна нова политика по доходите в сектора, обособяване на шест високотехнологични болници, които да извършват всички възможни услуги, а част от сегашните болници за активно лечение да се трансформират за долекуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
fallback