fallback

Парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски“

180 народни представители бяха "за", 8 "против", 8 се въздържаха

12:13 | 24.07.14 г. 12

Парламентът прие оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски.

От 196 депутати, участвали в гласуването, 180 бяха „за“, 8 бяха "против", а други 8 се въздържаха.

Това стана ден след като премиерът подаде оставка в деловодството на парламента след малко повече от година управление.

Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебния кабинет.

"За" оставката на кабинета гласуваха 93-ма депутати от ГЕРБ, 40 от "Коалиция за България", 30 от ДПС и 14 от "Атака". Осем народни представители от левицата бяха "против". Въздържаха се седем депутати от "Коалиция за България" и един от ДПС. Решението беше посрещнато с ръкопляскания и със ставане на крака от депутатите от ГЕРБ, съобщи Dnes.bg.

"По време на управлението си се ръководехме от интереса на хората въпреки съпротивата и постигнахме добри резултати". Това каза министър-председателят в оставка Пламен Орешарски при разискванията на оставката на правителството.

Всички бизнес индикатори от края на миналата година до май отбелязаха подобрение, някои дори надминаха нивата от предкризисния период, каза той. "Последната емисия еврооблигации бе най-успешната в новата ни история. Това показва реалната оценка на инвеститорите, различна от вътрешнополитическото говорене", каза Орешарски.

"Крачка напред имаше и по отношение на доходите и социалната политика. Справихме се и с бежанската вълна", отчете той.

По думите му е останала и несвършена работа - "не постигнахме съгласие за образованието, здравеопазването, адимнистративните услуги. Стурктурните мерки там се бавят повече от десетилетие", каза Орешарски

"Парламентарните групи и поведението им в това НС предопределиха настоящата оставка. Кабинетът продължи да работи, за да обезпечи политическите договорки", заяви той. След насрочването на датата за предсрочни избори кабинетът е останал да работи, за да изпълни ангажиментите си към следващото правителство, стана ясно от думите му.

„Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от ангажиментите си за тази година“, беше категоричен той.

Пламен Орешарски благодари на подкрепящите кабинета и на опозицията заради градивната критика.

Министър-председателят и министрите му бяха освободени от парламента след кратки дебати между партиите. Единственият лидер, който се включи в тях, бе този на ДПС - Лютви Местан.

Председателят в оставка на БСП Сергей Станишев и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не дойдоха за оставката на кабинета в парламента. Станишев вече не е депутат, а Сидеров е на предизборна обиколка в страната. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна изказванията, защото излезе от парламента малко след началото на дебатите с думите: „Имам малко работа“. После обясни, че не иска да слуша партийни речи, и се върна за гласуването, пише Dnes.bg.

Пред журналисти след като беше гласувана оставката на правителството Пламен Орешарски коментира, че е имал кратък политически опит в началото на този век и след това е напуснал политиката. "Оттогава заемам само експертни постове", категоричен беше той в отговор на въпрос дали ще напусне политиката. 

Премиерът в оставка допълни още, че позицията еврокомисар е политическа и за да бъде определен кандидат за този пост, е необходимо политическо съгласие. Орешарски припомни, че в момента Кристалина Георгиева е в борбата за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи. Припомняме, че ако тя бъде избрана, България няма да има комисар в Европейската комисия. 

След гласуваната оставка на кабинета на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври. Очаква се новият кабинет да стане ясен в началото на август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
fallback