fallback

Мерджанов: Правителството си отива, но не защото не си вършеше работата

ДПС скъси хоризонта на работата на кабинета "Орешарски", категоричен беше председателят на парламентарната група на "Коалиция за България"

10:53 | 24.07.14 г.

Парламентът и правителството се разпускат преждевременно, не защото не са се справили с работата си, тя е била успешна заради приемането на ред важни закони. Това стана ясно от изказването на председателя на парламентарната група на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна по време на дебатите на оставката на кабинета.

„Този парламент, това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили – тази на ДПС”, посочи той.

Мерджанов беше категоричен, че работата на правителството и на парламента е била успешна, посочвайки приети важни законопроекти в невралгични области като енергетиката, конкуренцията и сигурността.

„Върнахме швейцарското правило за редовна индексация на пенсиите, размразихме доходната политика, въведохме възстановяване на данък общ доход за хората с най-ниски доходи”, припомни още депутатът.

Според него този парламент е извършвал „невиждан досега” контрол върху органите на изпълнителната власт. „Надали други министри са били препитвани, изслушвани и проверявани и в ресорните комисии, и в пленарната зала, както министрите на кабинета „Орешарски”.

Атанас Мерджанов беше категоричен, че ситуацията в страната е стабилна – показват го много от показателите за макроикономически растеж и безработицата, за фискалния резерв и проходите в бюджета, които са по-добри от миналогодишните.

Депутатът призова за консенсус и да бъде преодоляна "липсата на способност за общуване с инакомислещите". „Съгражданите ни се нуждаят от спокойствие. Умориха се от конфликти. Нека тези, които ще съставят следващото Народно събрание, покажат, че е възможен и друг път – път, ако не на съгласие, то поне на разбирателство”, каза Мерджанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
fallback