fallback

Затвор и за банкери предвиждат поправките в Наказателния кодекс

Това грози длъжностно лице, което не предостави дължима информация за банка или пък предостави невярна такава, от което могат да настъпят значителни вреди

19:55 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С гласовете на ДПС и БСП бяха приети окончателно в парламентарната правна комисия поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат да има наказания за разпространяването на невярна информация за банките и финансовите институции, съобщава Dnes.bg.

ГЕРБ спазиха заканата си и не участваха в заседанието на комисията. Същото направиха и депутатите от „Атака“, които бойкотираха работата на парламента преди месец.

На второ четене правната комисия реши, че ще има и сурови санкции за длъжностните лица, които не предоставят информация, която трябва да дадат според нормативните актове, или пък предоставят невярна такава. Предложението за това дойде от Янаки Стоилов от БСП, а зад него освен съпартийците му застанаха и представителите на ДПС.

Председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС обясни, че текстовете, приети на второ четене, са прецизирани и са отпаднали широките понятия „като внасяне на смут и страх“.

Текстовете няма да позволят широко тълкувание и ще имат превантивната полза, коментира той и допълни, че ако ГЕРБ влезе в пленарната зала, евентуално биха били подкрепени и техните предложения.

В окончателния вариант на НК, който трябва да бъде гласуван в пленарната зала, е записано, че „който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, или да причини вреда другиму, разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банка или на финансова институция, и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години“.

Когато от това деяние са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Същото наказание се отнася и за длъжностно лице, което не предостави информация, която се дължи по силата на нормативен акт или предостави невярна информация за дейността или състоянието на банка, или финансова институция, от което могат да настъпят значителни вредни последици, решиха депутатите.

Ако от дейността на длъжностното лице са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 7 до 10 години и глоба от 20 до 50 хиляди лева, реши още правната комисия по предложение на Хамид Хамид от ДПС.

Първоначалното предложение, направено от Янаки Стоилов за това престъпление, предвиждаше наказанието да е от пет до десет години затвор и глоба от десет до тридесет хиляди лева. Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
fallback