fallback

КНСБ: Държавата ще плаща двойно, ако не плати на "Автомагистрали - Черно море"

Ако не се изплатят дължимите суми, Агенция „Пътна инфраструктура” ще бъде принудена да замрази обекта

17:25 | 21.07.14 г.

Ако държавата не изплати на „Автомагистрали – Черно море” АД дължимите суми за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус” в размер на над 8 млн. лв. (от общо дължимите над 12 млн. лв. и за други обекти), Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) ще бъде принудена да замрази обекта.

Това стана ясно след проведена днес среща на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков с президента на КНСБ Пламен Димитров, ръководството на дружеството, председателя на синдикалната организация на КНСБ при „Автомагистрали – Черно море” АД Господин Янков и други, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Това ще донесе на държавата загуба в размер на около 10 млн. лв. допълнително, за да се реализират замразяването, а след това и повторният старт на обекта, стана ясно още днес.

"АПИ спря четири обекта, които трябваше да стартират тази година, за да преведе по сметката на „Автомагистрали – Черно море” поне 2,4 млн. лв.”, изтъкна Чайков и добави, че за останалата част от дължимите суми е необходимо да се търсят целеви средства от държавния бюджет.

В момента експертите на агенцията проверяват първия постъпил сертификат за изпълнените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус“, допълниха от своя страна от АПИ. Досега изпълнителят - "Автомагистрали ”Черно море” АД, е внесъл общо три сертификата за около 8,24 млн. лв. Първият е за близо 5 млн. лв., вторият за 1,95 млн. лв., а третият за 1,28 млн. лв.

АПИ е превела на дружеството 2,4 млн. лв. за извършени от фирмата строително-монтажни работи на други обекти. С част от тях ще бъдат изплатени заплатите на служителите, а с останалите ще се покриват задълженията към доставчици, стана ясно още от съобщението на пътната агенция.

Припомняме, че преди десетина дни АПИ преведе над 500 хил. лв. на строителното дружество.

Чайков информира синдикалистите и ръководството на дружеството, че в петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е провела среща с министъра на финансите Петър Чобанов, на която не е намерено решение за изплащане на целеви средства за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус”.

„Буди недоумение фактът, че проект с такава значимост, каквото е строителството на една от най-големите автомагистрали в България, не е влязъл до този момент в програмата за капитално строителство на АПИ или на Министерство на регионалното развитие, а трябва след това да се търсят целеви средства”, изрази възмущението си Пламен Димитров.

Той добави, че в следващите дни ще търси срещи с Петър Чобанов, както и с министър-председателя Пламен Орешарски за спешно намиране на решение на казуса с „Автомагистрали – Черно море”.

Управителят на дружеството Димо Димов от своя страна пък заяви, че от началото на годината не са получили нито едно плащане за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус”.

„Започваме да влизаме от кредит в кредит – само лихвите по тези кредити ни струват 4 млн. лв. годишно”, каза още той.

„Ще бъдем принудени да освободим най-малко 350 души персонал, ако се замрази обектът. Това са хора от селата в област Шумен, те нямат друг поминък”, подчерта Димов.

Протестът на работниците от строителната фирма започна в Шумен на 7 юли заради неизплатени заплати. Протестите обаче не спряха дотук, тъй като исканията на дружеството не бяха удовлетворени напълно.

Протестните действия ще бъдат възобновени от утре, докато проблемът не бъде решен, каза Господин Янков.

„Автомагистрали – Черно море“ работят по участъка между Белокопотиво и Каспичан. Проектът предвижда и изграждането на най-големият пътен възел у нас, който да осъществи връзката с пътя Русе – Варна и Коритна – Белокопитово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 10.09.22 г.
fallback