fallback

Пада банковата тайна за кредитополучателите на КТБ

Така обвинението може да проверява всеки един кредит, ако това е необходимо за разследването

16:43 | 16.07.14 г. 6

Пада банковата тайна за кредитополучателите на КТБ, реши Софийският районен съд (СРС). Това означава, че обвинението може да проверява всеки един кредит, ако това е необходимо за разследването, съобщи bTV.

Телевизията публикува съобщение от съда, според което на 9 юли в СРС е постъпило искане от Софийска градска прокуратура (СГП) за разкриване на банкова тайна за сметки в КТБ. На същата дата е образувано дело и на същата дата съдията докладчик се е произнесъл с решение, което е окончателно.

На 10 юли от деловодството на СРС е изпратен препис от решението в СГП.

Прокуратурата обаче твърди, че едва днес го е получила, съобщи БТА.

Агенцията също посочва, че по неофициална информация става дума за искане за разкриване на банковата тайна на сметки на кредитополучатели в КТБ.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров опроверга управителя на БНБ Иван Искров. Според държавното обвинение кредитните досиета на КТБ не са изчезнали. Всичките са в банката и могат да бъдат използвани в хода на разследването, въпреки че са непълни, предаде още bTV.

Съгласно Закона за кредитните институции „банкова тайна“ са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката. Служителите на банката, членовете на управителните и контролните органи на банката, длъжностните лица в БНБ, ликвидаторите, синдиците, както и всички други лица, работещи за банката, не могат да разгласяват, както и да ползват за лично или за членовете на семейството им облагодетелстване информация, представляваща банкова тайна.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
fallback