fallback

Облекчават режима за производство, внос и търговия с лекарства

Правителството одобри промени в Тарифата за таксите, които се събират от фармацевтичните производители

14:12 | 16.07.14 г.

Облекчава се режимът за производство, внос и търговия с активни лекарствени вещества, като от разрешителен той става регистрационен. Това става възможно с одобрените от правителството промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от фармацевтичните производители, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Като допълнителна мярка се въвежда и регистрацията на посредници в областта на лекарствените продукти.

Размерът на таксата за вписване в регистрите е 500 лв., таксата за инспекции на вносители и търговци на едро с активни вещества е 1000 лв., за инспекции на производители на активни вещества - 3000 лв., за оценка на информацията, свързана с проследяване на лекарствената безопасност на лекарствен продукт - 200 лв. (за пряко съобщение до медицинските специалисти) и 600 лв. (за обучителни или други материали за минимизиране или предотвратяване на риска).

Друга промяна е свързана с отпадане на част от таксите, които досега са се събирали във връзка с оценката на документацията за регистриране на цена на лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.

Променя се и органът, който ще събира таксите за включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък - това ще е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, а не Изпълнителната агенция по лекарствата.

Въведена е само една нова процедура - оценка на документацията за включване на лекарствен продукт, получил разрешение за паралелен внос, като размерът на таксата е 800 лв., определен съгласно Методиката за определяне на разходоориентиран размер.

Припомняме, че преди няколко месеца проект на Тарифа за таксите предвиждаше неколкократно нарастване за някои такси, плащани от фармацевтичните производители. Впоследствие, след разговори с фармацевтичния бранш, той бе спрян, след като от там предупредиха за възможно нарастване на цените на медикаментите заради увеличение на въпросните такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback