IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И големите депозити в КТБ ще бъдат гарантирaни?

Одитът на банката е показал, че в противен случай ще бъдат засегнати компании, в които работят 75 хил. души, внасящи данъци за 1,4 млрд. лв. годишно

22:43 | 15.07.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И големите депозити в КТБ ще бъдат гарантирaни?

Всички депозити в КТБ ще бъдат гарантирани, като за целта парламентът ще гласува специален закон за банката. За това са се договорили днес трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ и ръководството на БНБ, разкрива "24 часа". 

Според вестника политиците се обединили за приемането на специалния закон за КТБ, тъй като одитът на банката показал, че ако не се гарантират всички депозити и сметки, ще бъдат засегнати държавни и частни компании, в които работят общо 75 000 души. Годишните данъчни постъпления от тези фирми били на стойност 1,4 млрд. лева. Ако банката не бъде спасена, бюджетът щял да се лиши от тези приходи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е съгласил депутатите му да подкрепят специалния закон, но с условието за задължителна актуализация на бюджета. Затова финансовият министър Петър Чобанов до дни трябва да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание. Очаква се те да бъдат гласувани заедно, като двете четения щели да минат по бързата процедура.

"С празни приказки дни наред никой не печели нищо, само създаваме напрежение в системата", заяви пред "24 часа" Борисов. Актуализация категорично трябва да има, защото в противен случай служебното правителство няма да е на хляб и вода, а само на вода", каза лидерът на ГЕРБ и добави: "Има два варианта - да се действа по сегашния закон или ако се предложи друга алтернатива, нека я обсъдим. Но аз не мога да приема алтернатива, предложена от Искров и компания, защото не им вярвам".

Спецзаконът за КТБ предвижда всички влогове на фирми и физически лица да бъдат прехвърлени на дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол". Тя става 100% държавна срещу цена от 1,5 млн. лева. Парите обаче няма да бъдат реално платени, а ще се приспаднат като задължения на КТБ към държавата. Самата банка ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност.

Всички пасиви като кредити и сметки от КТБ ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", с изключение на тези на акционерите в КТБ и на свързаните с тях лица и фирми.

За да се гарантират обезпечените от държавата депозити до 100 000 евро, които са на обща стойност 3,7 млрд. лв., фондът за гарантиране на влоговете ще даде 2,1 млрд. лева.

Останалите 1,6 млрд. лева ще бъдат осигурени чрез емисия ДЦК, които ще пусне финансовото министерство.
Депозитите, които не се покриват от държавната гаранция, са за 2,2 млрд. лева. Те ще бъдат обезпечени със здрави активи от КТБ на същата стойност.

Това означава, че влоговете ще бъдат изплащани от постъпленията от редовно обслужвани кредити, както и от последващата продажба на активи, придобити от банката. Стойността им е за близо 700 млн. лв.

Това ще се прави от Националната агенция за приходите, а не от синдик на КТБ. По този начин държавата си гарантира, че парите ще отидат директно при нея и няма да има продажби на фиктивни цени.

Всички вложители в КТБ със суми над 200 000 лева  ще минат през данъчна ревизия. Те ще трябва да докажат произхода на парите си и платени данъци за тях, преди да изтеглят влога си.

Тези, които имат до 200 000 лева, ще могат да разполагат с парите си до един месец след отварянето на банката. За по-големите влогове срокът за теглене е не по-рано от 6 месеца, и то само след предоставени документи за данъчна ревизия.

Всичко по казуса КТБ четете тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
как ще е инвестицията 5 милиардакипър как ги спасиха г-н ЛъкиЮ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
lobos
преди 9 години
Bravo iskat da zatvorqt skrapa koito generira 2,2 milqra da i zasegnati kam 600 000 a tyk samo 1.4 milqrda zakon shte pravqt !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 3
polki
преди 9 години
LuckyYou, пак агитирай да се гласува за комунистите на избори както прави преди 1 година, а после се моли да ти се върнат парите събрани от всички нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
e_bobekov
преди 9 години
i za da ne se li6at ot postapleniq ot danaci v biudjeta vzimat pari ot sa6tiq tozi biudjet za da gi dadat na sa6tite firmi dali celta na celia tozi kragovrat ne e garantirane na golemite depoziti na fizi4eski lica -interesno te dali ne sa svarzani s politikata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 1
vallman
преди 9 години
Да го духат бедните овце...пак ще платят масрафа, чрез пенсии, данъци, такси, глоби, здравни вноски и какво ли още не....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Няма нищо черно на бяло относно състоянието на банката те специален закон седнали да бистрят! Работата много мирише. Чини ми се че на банката нищо и няма а целите са много по големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Аре пак простотии. Защо след като арестуваха убийците на Бебчо, тарашиха фирми в сградата на КТБ, изясниха, че 205 милиона са изнесени в чували, БНБ не казаха по каква причина са отказали на АКЦИОНЕРИТЕ да увеличат уставния капитал и да решат възникналите след организираната атака ликвидни проблеми? КОЙ, КОГА и КАК установи, че лошите кредити на КТБ са 3.5 милиарда? НИКОЙ! Твърди се в селските медии, че липсвали 3.5 милиарда, откраднати от Цветан Василев. Но всички одити досега, правени от KPMG показват добро състояние на банката. Дни преди нападението над банката, е разрешено купуването на Креди Агрикол. Как става това? БНБ се излага по особено смърдящ начин, участвайки в екшъна срещу КТБ. Та защо не разрешиха на акционерите да предложат работещо решение, а с БНБ начело тръгнаха да затварят банка, която е само в ликвидна криза, предизвикана от външна атака? За 2-3 дена КТБ е изплатила 1.2 милиарда кеш. Това е почти двойно на собствения капитал. Всяка банка можеше да бъде съборена така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Естествения подбор има голяма сила Лъки. ;) Съжалявам за неприятностите които много хора биха изживяли , но ТАКИВА СА ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА! Без правила и за "Не се сърди човече" няма да се намерят кандидати за игра! Кой ще седне на масата ако губещия когато разбере че ще губи сменя правилата? Трябва да се МИСЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Виж Лъки, бях писал тук, години назад, че тези които в момента се изживяват като елит, са *** издигнала се на повърхността на обществото благодарение на конюнктурата /външни сили/! Нищо обаче не е вечно. Рано или късно, носителите на качествени гени, ще пробият и ще смачкат такива мръсни плъхове! Те са обречени, да се върнат там, от където са излезли и да си се грижат на село за овцете, да копаят картофи и прочие дейности които са им по силите! Табелката "бизнесмен" не е пожизнена и не се предава по наследство! Това като отклонение. Примера ти с Англия, Австрия и.т. няма да коментирам защото НЕ кореспондира със случая по който коментираме тук! Това е все едно да коментираме размер а ти да даваш примери с ...температура! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
500 милиона лева са вложенията на Оманския Фонд, а не 5 милиарда евро останал съм заблуден от една жълта медия. Но и това не са малко пари. Дупе да ни е яко, защото няма да ни се размине, ако тръгнат да ни съдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още