IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И големите депозити в КТБ ще бъдат гарантирaни?

Одитът на банката е показал, че в противен случай ще бъдат засегнати компании, в които работят 75 хил. души, внасящи данъци за 1,4 млрд. лв. годишно

22:43 | 15.07.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И големите депозити в КТБ ще бъдат гарантирaни?

Всички депозити в КТБ ще бъдат гарантирани, като за целта парламентът ще гласува специален закон за банката. За това са се договорили днес трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ и ръководството на БНБ, разкрива "24 часа". 

Според вестника политиците се обединили за приемането на специалния закон за КТБ, тъй като одитът на банката показал, че ако не се гарантират всички депозити и сметки, ще бъдат засегнати държавни и частни компании, в които работят общо 75 000 души. Годишните данъчни постъпления от тези фирми били на стойност 1,4 млрд. лева. Ако банката не бъде спасена, бюджетът щял да се лиши от тези приходи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е съгласил депутатите му да подкрепят специалния закон, но с условието за задължителна актуализация на бюджета. Затова финансовият министър Петър Чобанов до дни трябва да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание. Очаква се те да бъдат гласувани заедно, като двете четения щели да минат по бързата процедура.

"С празни приказки дни наред никой не печели нищо, само създаваме напрежение в системата", заяви пред "24 часа" Борисов. Актуализация категорично трябва да има, защото в противен случай служебното правителство няма да е на хляб и вода, а само на вода", каза лидерът на ГЕРБ и добави: "Има два варианта - да се действа по сегашния закон или ако се предложи друга алтернатива, нека я обсъдим. Но аз не мога да приема алтернатива, предложена от Искров и компания, защото не им вярвам".

Спецзаконът за КТБ предвижда всички влогове на фирми и физически лица да бъдат прехвърлени на дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол". Тя става 100% държавна срещу цена от 1,5 млн. лева. Парите обаче няма да бъдат реално платени, а ще се приспаднат като задължения на КТБ към държавата. Самата банка ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност.

Всички пасиви като кредити и сметки от КТБ ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", с изключение на тези на акционерите в КТБ и на свързаните с тях лица и фирми.

За да се гарантират обезпечените от държавата депозити до 100 000 евро, които са на обща стойност 3,7 млрд. лв., фондът за гарантиране на влоговете ще даде 2,1 млрд. лева.

Останалите 1,6 млрд. лева ще бъдат осигурени чрез емисия ДЦК, които ще пусне финансовото министерство.
Депозитите, които не се покриват от държавната гаранция, са за 2,2 млрд. лева. Те ще бъдат обезпечени със здрави активи от КТБ на същата стойност.

Това означава, че влоговете ще бъдат изплащани от постъпленията от редовно обслужвани кредити, както и от последващата продажба на активи, придобити от банката. Стойността им е за близо 700 млн. лв.

Това ще се прави от Националната агенция за приходите, а не от синдик на КТБ. По този начин държавата си гарантира, че парите ще отидат директно при нея и няма да има продажби на фиктивни цени.

Всички вложители в КТБ със суми над 200 000 лева  ще минат през данъчна ревизия. Те ще трябва да докажат произхода на парите си и платени данъци за тях, преди да изтеглят влога си.

Тези, които имат до 200 000 лева, ще могат да разполагат с парите си до един месец след отварянето на банката. За по-големите влогове срокът за теглене е не по-рано от 6 месеца, и то само след предоставени документи за данъчна ревизия.

Всичко по казуса КТБ четете тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 11 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Явно законите са задължителни само за баламите. Тарикатите ги заобикалят, а баровците ги променят когато и както си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Според вестника политиците се обединили за приемането на специалния закон за КТБ,-"24 часа - хубаво ама поне още един вестник да даваше подобна информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
ако приемат сега такъв закон след закона за ванко 1 след промените за пеевски гласуване -показва че капутова България правото е за силния законите са за конете за лъва няма закони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 16 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Наистина, ако приемат закон за гарантиране влоговете на 100%, този закон трябва да важи за всички банки, не само за КТБ.В България има около 2,2 милиона работещи. Ако работещите във фирми с със сметки в КТБ са 75 000 души, останалите 2 125 000 души са във фирми с депозити в другите банки. Как ще защитят тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 24 rate down comment 0
nide
преди 9 години
само за протокола:при коя радикална икономическа система и идеология се изповядват идеята, че: "Печалбата е лична и индивидуална. Загубата е публична и социална"?Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 0
nide
преди 9 години
само за протокола:при коя радикална икономическа система и идеология се изповядват идеята, че: "Печалбата е лична и индивидуална. Загубата е публична и социална"?Бог да пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
lordrad
преди 9 години
Кое е истина сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
lordrad
преди 9 години
България може да последва КТБ - 16 юлиКФН се оправдава, че не носи никаква отговорност за случващото се с КТБ - 15 юли80 000 могат да останат без работа, ако КТБ спре, смята икономист - 15 юлиДържавата може да стане съучастник в пране на пари, предупреди Радан Кънев - 15 юли"24 часа" съобщи тази вечер, че ГЕРБ, БСП и ДПС са се разбрали за гарантиране на всички депозити в КТБ и подкрепа за предложения от БНБ специален закон. Според изданието Бойко Борисов е подкрепил идеята срещу обещание за актуализация на бюджета. Пред "Дневник" обаче лидерът на ГЕРБ не потвърди да има такова постигнато съгласие. "Аз съм в Страсбург, не съм бил там и не знам какво пише. Не мога да коментирам всяка глупост, която някой е написал", каза той. "Не знам какво са написали", така Борисов отговори на въпрос значи не е вярно, че има постигнато съгласие. Той отказа да слуша какво е написано в "корумпираните български медии" и да коментира повече по темата с думите - "Аз не се занимавам тук, не чета вестници и знаете ли колко ми е добре!" Заместникът му Цецка Цачева също каза пред "Дневник", че "няма такава информация" за промяна в постигнатото съгласие, че спрямо депозитите в КТБ ще се приложи действащото законодателство и ще се гарантират тези до 100 000 евро. "24 часа" твърди още, че финансовият минисър Петър Чобанов до дни щял да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание, а те да бъдат гласувани заедно, като двете четения щели да минат по бързата процедура. По-рано днес ДПС поискаха консултациите за специален закон за КТБ да продължат. Председателят на групата на БСП в Народното събрание Атанас Мерджанов потвърди, че совалки между политическите сили текат, обаче в посока как да не се допусне икономически срив заради разплащателни сметки на фирмите, но не и в посока национализация или гарантиране на всички депозити. В понеделник след консултациите при президента, Борисов съобщи, че ще се прилага съществуващото законодателство и каза, още че "бях склонен на компромис, ако се свали банковата тайна и всеки обяви откъде има парите, които е депозирал в КТБ, и дали е платил данъци, но като стигнахме до детайлите, излизаха много неизвестни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 13 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Последа партенка:) В директно излъчване по тв.: А.Мерджанов:В БНБ съществува секретен доклад от одиторите за НАЛИЧЕН КЕШ ОТ 2 милиадра?!?!?! А сега де?!?!? Щом са "засекретени" явно липсва намерение за връщане??? Тази "сделка" ще излезе по-сладка от Южен поток и Белене взети заедно!!! *** цирка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Чобанов намерил 225 млн. за Здравната каса - донесъл му ги Орлин Русев в черни чували. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още