fallback

ГЕРБ иска мораториум на подписваните договори от отиващото си правителство

Проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и до днес тежат като воденичен камък на енергетиката, смята депутатът Александър Ненков

10:20 | 11.07.14 г.

ГЕРБ иска мораториум за подписването на всякакви договори от страна на отиващото си правителство, особено по големите енергийни договори, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в ефира на БНР. Той допълни, че не вижда нищо позитивно, което да се случва в който и да е сектор от икономиката.

Ненков коментира обаче, че партията – като парламентарна група и като опозиция, няма инструмент за спиране на подписването на договори от страна на правителството. „Единственото, което можем да правим в парламента като парламентарна група, е да поставим условия, за да може парламентът да работи, но до там свършват нашите правомощия”, допълни той.

Депутатът обвърза смяната на шефа на БЕХ вчера с „бързането около подписването на проектното споразумение” за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Редно е да не се бърза толкова с това подписване и то да остане за следващото правителство”, обясни Ненков и допълни, че ГЕРБ също подкрепят този проект, но той не трябва да бъде реализиран по този непрозрачен начин – без да са ясни каквито и да било параметри.

Ненков коментира, че не е ясно защо и по какъв начин се предвижда 30% от „АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности” да бъдат продадени на Westinghouse, както е заложено в проекта за споразумение, одобрен на този етап от ръководството на АЕЦ „Козлодуй” и БЕХ.

Той обясни още, че не е ясно какви ще бъдат последиците за България, ако договорът за седми блок в Козлодуй бъде подписан, но направи аналогия с проекти като АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, които „тежат като воденичен камък на нашата енергетика, без да има реален ефект от тези проекти”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 07.09.22 г.
fallback