IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предприе действия по пет наказателни процедури срещу България през юли

Комисията заплаши страната ни със съд заради нарушения в областта на здравеопазването, околната среда и морското дело

14:40 | 10.07.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предприе действия по пет наказателни процедури срещу България  през юли

Действия по пет наказателни процедури e стартирала Европейската комисия (ЕК) срещу България през юли, стана ясно след ежемесечното заседание на комисията, посветено на това дали държавите изпълняват задълженията си като членове на общността.

Страната ни е предупредена за първи път за нарушения в областта на единното въздушно пространство, а по останалите случаи комисията предприема нови стъпки по вече започнати процедури срещу България в областите околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие и морско дело и рибарство.

По отношение на нарушенията в областта на здравеопазването, околната среда и морското дело страната ни е заплашена със завеждане на иск в Съда на ЕС, ако не започне действия по отстраняване на проблемите. 

България не е транспонирала текстовете от Директивата за правата на потребителите, която влезе в сила на 13 юни, се посочва в съобщението на ЕК. Текстовете предвиждат повишена прозрачност на цените, забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет (например при покупка на самолетни билети), както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Срокът за включването на тези принципи в националното законодателство изтече на 13 декември 2013 година.

Страната ни, заедно с още 17 държави от ЕС, не прилага и принципите за управление на общото въздушно пространство „Единно небе“. От Брюксел искат активизиране на споразумението и  затова официално поискаха от австрия, България, Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Великобритания да подобрят дейностите в своето въздушно пространство.

„Единно небе“ е решаваща стъпка към по-ефикасна, по-евтина и по-малко замърсяваща система на въздухоплаването, отбелязват още от ЕК. Неизпълнението на разпоредбите води до загуби в размер на 5 млрд. евро годишно.

ЕК очаква отговорите на страните за предприетите мерки в областта и след това ще излезе с мотивирано становище по случая. 

Комисията заплашва България и още 11 държави със Съда на ЕС, ако не транспонират и правилата относно трасграничното здравно обслужване. Искането е изпратено до Австрия, Белгия, България, Германия, Естония, Гърция, Финландия, Франция, Ирландия, Люксембург, Полша, Португалия и Великобритания. Те имат срок от два месеца да информират Брюксел за предприетите мерки в областта.

Правилата, които тези държави не са включили в националното си законодателство, са свързани с правата на пациентите да искат възстаноняване на разходите, направени при получаване на здравни услуги в друга държава от ЕС. България е включила само отделни разпоредби на директивата в националното си законодателство.

Крайният срок за пълното прилагане на текстовете на европейската директива изтече на 25 октомври 2013 година.

Заплаха за завеждане на дело в Съда на ЕС комисията изпраща на България и по отношение на нарушения на директивите за околната среда околната среда. Страната ни трябва да подобри защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Тези частици могат да причинят астма, сърдечно съдови заболявания, рак на белите дробове и други заболявания, пише в решението на комисията.

„Поне от 2007 година гражданите във всички шест зони и агломерации в България, са изложени на нива на фини прахови частици над пределните стойности“, е записано още в документа. Комисията счита, че страната ни е е взела необходимите мерки, които е трябвало да бъдат въведени през 2007 година за защита на здравето на гражданите.

Ако не бъдат предприети действия, ЕК може да сезира съда на ЕС за нарушенията, допълват от комисията.

От Брюксел поискаха още и осигуряване на електронен обмен на информация в областта на рибарството от България, Гърция и Словения. Това изискване е вписано в Регламента на ЕС за контрол в рибарството, но трите страни не са го изпълнили, отбелязват от комисията.

Сега от ЕК предоставят срок от два месеца за предприемане на мерки в тази насока. В противен случай срещу държавите ще бъде предявен иск пред Съда на ЕС.

По време на месечния преглед на постигнатите резултати от държавите членки Европейската комисия е предприела общо 420 решения, от които 12 решения за предявяване на иск пред Съда на ЕД, както и 29 мотивирани становища за нарушения, допълват от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Който и да ги замести ще сме по добре! :)---"Пътят към Ада е постлан с добри намерения"Защо си мислиш, че ако брюксел прати pupet governement, направено от чужденци бюрократи, нещата ще се подобрят? Не мога да фана основата на такова твърдение просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Като поразмислим върху долните цитати ще разберем че всъщност, колкото и парадоксално да звучи само от Брюксел би могло да дойде спасението. Държавата ни отдавна не е наша а на няколко фамилии ***! Който и да ги замести ще сме по добре! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
цитат : "Вещаете крах на държавата?Да, той е предстоящ, защото вижте колко народ трябва да се издържа, а няма откъде. Имате 2 милиона пенсионери, 1 милион ***. Имате огромна администрация, партийки *** и нищо перспективно. Няма светлина в тунела. Просто едни празни приказки. Въртят се на ротация кой ще дойде на власт, но доктрината на нашите управляващи е да се добере да разпределя бюджет. Добре, но него вече го няма."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
нали има закон да не говорим за фалирали банки? не знам дали не се отнася и за банки от ЕС. а си казал нещо за фалирала банка, а си влезна в затвора. дори имаме случай вече от вчера мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
цитат: "Какви ангажименти е поела България чрез междудържавното споразумение?Не знам, може да са поели ангажимент, че ще работят ето, направили проектни компании, харчат, живеят. България вече е сложила 200 милиона в тази проектна компания. Харчим както харчихме при Белене - кражби. Тези хора трябва да отидат до живот по затворите.Кого включвате в тези хора?Фамилиите. Всичко се краде и се разпръсва на фамилии. Страшно е. Нашата държава е опоскана. До Нова година няма да изкараме. Нямаме бюджет. Всичко е опоскано и сме на нула. България кара на пране на пари, на контрабанда и на наркотрафик. По митниците са сложили банди от крадци, които събират кеш парите. Всичко се е свило вижте, няма приходи.С какво Русия държи българските управляващи в зависимост?Купили са ги. Дали на този толкова милиона, на онзи толкова милиона. Купен човек, с какво да си зависим иначе?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 10 години
Data a za faliralata PORTUGALSKA BANKA NITO DUMA ! Muaahaaaa ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
.... така, че точно такива сме им най-удобни и такива си ни харесват от метрополията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Така е. По-добре да назначат,...---------------------------------Щеше да има смисъл да назначават някого, ако бяхме в състояние да причиним някакви значителни щети на интересите на метрополията, но ... малка , бедна и разединена България, с няколко десетки апаши на чело, явно не е в такава позиция(територията е населена с индивиди готови да търпят почти всичко, а пионките, които съставляват върхушката ни са на достатъчно къс повод и с едно щракване на пръсти могат да бъдат сринати със земята). Е, защо тогава партньорите ни да се отказват от такъв удобен инструмент, да ни глобяват и наказват когато им скимне (глобите и наказанията се прихващат в салдото на това, което би следвало да получаваме от сОюза: финанси , равни права с другите членове)? Нещо повече, мисля, че е нямало някакъв ключов за централата интерес/решение/политика, който да е срещнал сериозни обструкции на наша територия (без особено да се отчита националния интерес, ако е имало някакъв такъв конфликт).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 10 години
И нещата може накрая да се оправят.----ама това сигурно ли е?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Така е. По-добре да назначат, защото иначе Боце идва, барабар с ДПС. И тогава жална ни майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още