IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предприе действия по пет наказателни процедури срещу България през юли

Комисията заплаши страната ни със съд заради нарушения в областта на здравеопазването, околната среда и морското дело

14:40 | 10.07.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предприе действия по пет наказателни процедури срещу България  през юли

Действия по пет наказателни процедури e стартирала Европейската комисия (ЕК) срещу България през юли, стана ясно след ежемесечното заседание на комисията, посветено на това дали държавите изпълняват задълженията си като членове на общността.

Страната ни е предупредена за първи път за нарушения в областта на единното въздушно пространство, а по останалите случаи комисията предприема нови стъпки по вече започнати процедури срещу България в областите околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие и морско дело и рибарство.

По отношение на нарушенията в областта на здравеопазването, околната среда и морското дело страната ни е заплашена със завеждане на иск в Съда на ЕС, ако не започне действия по отстраняване на проблемите. 

България не е транспонирала текстовете от Директивата за правата на потребителите, която влезе в сила на 13 юни, се посочва в съобщението на ЕК. Текстовете предвиждат повишена прозрачност на цените, забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет (например при покупка на самолетни билети), както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Срокът за включването на тези принципи в националното законодателство изтече на 13 декември 2013 година.

Страната ни, заедно с още 17 държави от ЕС, не прилага и принципите за управление на общото въздушно пространство „Единно небе“. От Брюксел искат активизиране на споразумението и  затова официално поискаха от австрия, България, Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Великобритания да подобрят дейностите в своето въздушно пространство.

„Единно небе“ е решаваща стъпка към по-ефикасна, по-евтина и по-малко замърсяваща система на въздухоплаването, отбелязват още от ЕК. Неизпълнението на разпоредбите води до загуби в размер на 5 млрд. евро годишно.

ЕК очаква отговорите на страните за предприетите мерки в областта и след това ще излезе с мотивирано становище по случая. 

Комисията заплашва България и още 11 държави със Съда на ЕС, ако не транспонират и правилата относно трасграничното здравно обслужване. Искането е изпратено до Австрия, Белгия, България, Германия, Естония, Гърция, Финландия, Франция, Ирландия, Люксембург, Полша, Португалия и Великобритания. Те имат срок от два месеца да информират Брюксел за предприетите мерки в областта.

Правилата, които тези държави не са включили в националното си законодателство, са свързани с правата на пациентите да искат възстаноняване на разходите, направени при получаване на здравни услуги в друга държава от ЕС. България е включила само отделни разпоредби на директивата в националното си законодателство.

Крайният срок за пълното прилагане на текстовете на европейската директива изтече на 25 октомври 2013 година.

Заплаха за завеждане на дело в Съда на ЕС комисията изпраща на България и по отношение на нарушения на директивите за околната среда околната среда. Страната ни трябва да подобри защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Тези частици могат да причинят астма, сърдечно съдови заболявания, рак на белите дробове и други заболявания, пише в решението на комисията.

„Поне от 2007 година гражданите във всички шест зони и агломерации в България, са изложени на нива на фини прахови частици над пределните стойности“, е записано още в документа. Комисията счита, че страната ни е е взела необходимите мерки, които е трябвало да бъдат въведени през 2007 година за защита на здравето на гражданите.

Ако не бъдат предприети действия, ЕК може да сезира съда на ЕС за нарушенията, допълват от комисията.

От Брюксел поискаха още и осигуряване на електронен обмен на информация в областта на рибарството от България, Гърция и Словения. Това изискване е вписано в Регламента на ЕС за контрол в рибарството, но трите страни не са го изпълнили, отбелязват от комисията.

Сега от ЕК предоставят срок от два месеца за предприемане на мерки в тази насока. В противен случай срещу държавите ще бъде предявен иск пред Съда на ЕС.

По време на месечния преглед на постигнатите резултати от държавите членки Европейската комисия е предприела общо 420 решения, от които 12 решения за предявяване на иск пред Съда на ЕД, както и 29 мотивирани становища за нарушения, допълват от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 10 години
Вече съществуващите са строени по времето на "развития социализъм". За кола от Мототехника се чакаше към 20 години със специално номерче. Предвидливите хора взимаха номерче за бебетата си. Колата беше абсолютния лукс. Но действително дори тогава имаше проблем с паркирането. "Войната на таралежите" например много добре го описва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
А какво става с вече съществуващите, които преобладават очевидно. И как така се позволява всеки втори гараж да си смени предназначението и да стане магазин, особено в централните квартали. Гаражите трябва да си останат газажи завинаги и трябва строго да бъде забранено да си сменят предназначението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 10 години
Е, малко уточнение.Не знам как е за другите градове (логично е да няма разлика) но за София изискването за новото строителство е 1,1 парко място за апартамент и 4 за магазин. Ако си забелязал новите кооперации са масово с подземни гаражи по тази причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
България е единственото място в ЕС, където при издаване разрешително за строителство на кооперация изобщо няма изисквания за осигуряване на определен минимален брой парко места(поне по 1 за всеки апартамент) в зависимост от броя на жилищата в кооперацията. Освен това купувачите на имоти не са задължени да купят и парко-място към него, което се продава отделно. В резултат на този абсурд, всеки 2-ри паркира където му падне, най-вече в градинките между блоковете. По гумите на колите полепва кал, която е разнесена в буквалния смисъл из целия град, навсякъде около нас тротоарите са покрити с фин кафяв прах. Улиците се мият веднъж годишно главните булеварди, а кварталните улици веднъж на 5-10 години. Нормално е улиците на мият почти ежедневно навсякъде, както *** се извозва ежедневно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Иначе си много прав! Много сериозна новина! Това вече е мечи знак и то много сериозен! Време е за корекция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Не знам дали помниш, но Португалия си преструктурираше дълга, взе едно много милиарди от ЕЦБ по време на дълговата криза в Европа. Ние не взехме нищо. И то не благодарение на БОКО ТИКВАТА, А защото имахме 8 МИЛИАРДА РЕЗЕРВИ, които той ИЗЯДЕ! И нашата фискална позиция е в пъти по-добра от португалската. И и заради това облигациите ни бяха на 3%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
Danny666
преди 10 години
Смех след като пазарите в ЦЯЛА Европа са под пара цял ден НАЙ-НАКРАЯ в 16:33 инвестора БЛАГОВОЛИ да напише два реда !!!! Муааахахааааа......ЦЕНЗУРА и СТРАХ ЕГАТИ ФИНАНСОВАТА МЕДИЯ !!!А защо в статията за " Проблем с най-голямата португалска банка.." ей така НЕЗНАЙНО се споменава САМО : " Espirito Santo Financial Group (ESFG), която притежава 25 на сто от BES най-голямата банка в Португалия по активи...." И НИТО ДУМА , че BES two largest shareholders are ESFG, which owns 25%, and Credit Agricole (14.6%) ...muahaaaaa...... Ето за това ще се редят хората на опашка МИЛИ !!! ВСИЧКО в тази скапана държава в ЛЪЖА, ПРЕМЪЛЧАВАНЕ на ИСТИНИ или откровенна ДЕЗИНФОРМАЦИЯ !Я да каже Орешарката колко сме стабилни дето сме пласирали дълг на 3%...ха ха ха... ами то и Португалия е там бе Орешара и са мнооогоооо САТИБИУНИ ха ха ха ....Добре че плебса е прозззз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Защо си мислиш, че ако брюксел прати pupet governement, направено от чужденци бюрократи, нещата ще се подобрят? Не мога да фана основата на такова твърдение просто..."Ще ти помогна да го фанеш :)))) Просто е ! На такива като мен, без представителство в управлението на тази държава им е все тая кой ще ги краде. Поне да е по грамотен и да осъзнава, че ако иска да стриже трябва и да храни! Мнозина вече осезателно усещат че на практика нямат своя държава /личи по изборната активност/. Ба...ти и държавата на магазинчета хотелчета и фризьорски салони с доходи по малки от средната европейска заплата !! ! Поне да имаха тези хора думата, как да си развиват държавата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И Макс Кайзер говореше за бг банките, предлагам на Йовчев да отиде лично да го арестува:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 10 години
EGATI CIRKA !!! Ami togava da ZABRANIAT CNBC shoto DORI I tam cel den govoriat ...muaahaaaaa......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още