fallback

Извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се провали*

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на Касата напусна заседанието, несъгласен с протакането на процеса по оздравяване, лекарите пак ще протестират

13:06 | 10.07.14 г. 1

Заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса е прекратено поради липса на кворум, съобщи БТА.

На заседанието трябваше да бъде обсъдено финансовото състояние на касата, както и да бъдат обсъдени нови мерки за намаляване на разходите.

По-рано днес зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК, обясни, че сред тях са засилен контрол на хоспитализациите и изваждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ.

Новите мерки трябваше да бъдат представени на министъра на здравеопазването Таня Андреева, а тя на свой ред да ги предложи за обсъждане в Министерския съвет.

Представителят на КТ „Подкрепа“ в Надзорния съвет на касата Тома Томов обаче заяви, че необходимите мерки са били представени на министър Таня Андреева на 23 юни и няма време за представяне на нови мерки. По тази причина той напусна заседанието и така наруши кворума.

Пред журналисти Томов коментира, че в Министерството на здравеопазването със сигурност знаят за вече предложените мерки.

След проваленото заседание Бойко Пенков и зам.-финансовият министър Людмила Петкова отрекоха, че то не е пропаднало заради липса на кворум, въпреки напускането на Томов, но не уточниха какви са причините. Отделно Пенков подчерта, че Здравната каса ще редуцира разходите си с до 10 на сто до края на годината.

Пенков посочи още, че документите за актуализацията на бюджета на НЗОК са били изпратени в МС с искане за допълнителни 328 млн. лева. Петкова допълни, че Министерството на финансите и приходните агенции продължават с анализа откъде да бъдат взети парите. Тя увери, че актуализацията на бюджета на Касата ще бъде приета от това Народно събрание.

Междувременно представители на университетски, областни и общински болници и на Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че от утре започват предупредителни стачки на медицинските екипи в болниците. Ако бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран до вторник, лекарите заплашват, че ще подадат заявления за напускане, предупреди директорът на столичната болница „Св. Анна“ д-р Димитър Димитров.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов посочи, че ако до утре не бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, за лекарите това ще означава, че се протака и шикалкави и че изобщо няма да бъде внесено такова. „Ще загубим доверие в тези, които поеха ангажимент пред нас“, добави той, цитиран от БТА.

Синдикатите и работодателите призовават предложенията с бюджетните промени да бъдат внесени не по-късно от 15 юли в Народното събрание.

"Заявяваме, че ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва", пише в декларация на КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ, разпространена до медиите.

Асоциацията на собствениците на аптеки също изразява подкрепата си за актуализацията на бюджета на НЗОК. В отчета на здравната каса ясно е отбелязано, че очакваният дефицит в плащанията за лекарства за домашно лечение е 96 млн. лева, а за лекарства за онкологични заболявания – 61 млн. лева, посочват от организацията в декларация, разпратена до медиите.

Общо 2 055 аптеки в България отпускат напълно или частично платени от здравната каса лекарства на 1,5 млн. хронично болни пациенти, посочва се в съобщението. "Ние сме ангажирани с това нашите пациенти да получават навреме изписаните им лекарства и да се лекуват. Липсата на средства, с които да се заплащат лекарствата, обаче ще постави аптеките пред невъзможност да поръчат необходимите медикаменти за пациентите", коментират от организацията.

Според нашите изчисления при подобен случай през минали години след 10 дни забавяне на плащанията за лекарства около 20% от аптеките започнаха да изпитват затруднения при снабдяването и имаше множество липси на животоспасяващи лекарства. За разлика от болниците, аптеките нямат буфери, държавна субсидия и други източници на приходи, с които да купуват лекарства, нито пък доставчиците са търпеливи към аптеките.

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 05.09.22 г.
fallback