fallback

Износът на България към ЕС е спаднал с 3,5% през април

За първите четири месеца на годината дефицитът по търговското ни салдо с Европейския съюз се е увеличил с над половин милиард лева

13:10 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април износът на България към държавите членки на Европейския съюз (ЕС) е спаднал с 3,5% на годишна база, след като през март се покачи с 0,1%.

От началото на годината експортът към основния ни търговски партньор, а именно - страните от европейската общност, продължава да се представя колебливо след силния ръст през 2013 г., за сметка на вноса от Европа, който отново нарасна макар и минимално. Търговските връзки с Белгия се задълбочават, като отново най-голям е обменът на стоки и услуги с Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. Процентно изменение в номиналния обем на износа на годишна база:
Графика: НСИ

В периода януари-април сме изнесли с 0,9% по-малко стоки и услуги за ЕС спрямо същия период на предходната година, разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За първите четири месеца износът е бил 8,3 млрд. лв., а само през април – 2,1 млрд. лв. От началото на годината подкрепа за износа осигуряват стоките от групата „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, чийто износ е нараснал с 49,9% на годишна база. Спад в експорта има на минерални горива, масла и подобните на тях продукти – с 28,3%, и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн с 19,6% на годишна база.

Вносът на стоки и услуги от ЕС през април е нараснал само с 0,6% на годишна база до 2,6 млрд. лв. Общо за първите четири месеца на 2014 г. импортът се е увеличил с 4,6% до 9,9 млрд. лв., показват още данните на националната статистика. От началото на годината от Европа сме внесли най-много минерални горива (21,5%), а вносът на необработени материали е спаднал най-много – с 6,7%.

Процентно изменение в номиналния обем на вноса на годишна база:

Графика: НСИ

Заради колебливото представяне на износа към  ЕС за сметка на вноса, от началото на годината търговският баланс със страните членки се влоши. По този начин за периода януари-април дефицитът по външнотърговското ни салдо се е увеличил с 508,2 млн. лв., или с близо 44% на годишна база, до малко под 1,667 млрд. лв. Само през април недостигът е нараснал с 21,5% на годишна база, или с 92,9 млн. лв. 

Разбивката по държави показва, че най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. 72,3% от родния експорт е отишъл отново към Германия, Италия, Румъния и Гърция, но и към Франция и Белгия. От тези страни положително търговско салдо имаме с Италия, Гърция, Франция и Белгия.

От началото на годината към най-голямата икономика в Европа сме насочили с 8,9% по-малко стоки и услуги, чийто размер възлиза на 1,699 млрд. лв. За сметка на това сме внесли с 8,7% повече до 1,87 млрд. лв.

За периода януари-април износът към Румъния е нараснал с 2,5% и прехвърли 1 млрд. лв. Вносът от северната ни съседка се покачи с 9,1 на сто до 1,192 млрд. лв.

Съдейки по статистиката, търговските връзки с Белгия се засилват, защото за първите четири месеца експортът ни към страната е скочил с 85,8% до 535,5 млн. лв. Вносът е нагоре с 16,7% на годишна база до 326,8 млн. лв.

Износът към Франция пък е намалял със 7,5% до 574,1 млн. лв., а вносът е с 3,8% повече до 507 млн. лв.

Утре НСИ ще публикува статистическите данни за общия износ през май с по-детайлни данни за търговията с държавите извън ЕС. Така ще добием по-съществена представа за тенденциите при вноса и износа в началото на второто тримесечие. През първото тримесечие търговските връзки с третите страни се влошиха значително, но в контраст с търговията ни с ЕС. Признаците за възстановяване на Стария континент - макар и колебливо - вдъхват увереност, че износът като един от основните двигатели на икономическия ни растеж ще набере скорост до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
fallback