fallback

За остър дефицит на кадри в сферата на сигурността предупреди БСК

Най-търсени са ИТ специалистите по сигурността и въоръжената охрана

11:57 | 09.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Остър дефицит на кадри в сферата на сигурността е установил анализ на  Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства, реализиран в рамките на проект на БСК.

Сред дефицитните служители са  ИТ специалистите по сигурността и въоръжената охрана и охранители в автопатрули. Сериозен проблем пред частната охранителна дейност е липсата на нормативен регламент, който да определи кои услуги попадат в обхвата на частните услуги за сигурност, съобщиха от Камарата.

За да бъдат преодолени тези предизвикателства, са разработени професионалните стандарти за 20 ключови длъжности за сектора.

По този начин охранителният бизнес въвежда доброволно сред десет водещи пилотни предприятия нов подход на управление, който залага освен на задължителните изисквания за професионален ценз и на личните умения и компетенции на служителите. Така се гарантира по-високо качество на услугата и възможност за кариерно развитие.

Специфичните компетенции, които трябва да притежават заетите в охранителния бранш, са свързани основно с преценката на риска и поемането на риск, издръжливостта на стрес и напрежение, самоконтрола, използването на оръжие, личната мотивация и вниманието към детайлите, спазването на правилата и процедурите.

Мениджърите, заети в охранителния сектор, трябва да притежават умения, свързани с управлението на промяната, познаването на бизнес средата, управлението на кризи и конфликтни ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
fallback