fallback

Т. Андреева: Без законови промени дефицитът на Здравната каса ще е още по-голям

Новото правителство ще може да предприеме някакви стъпки най-рано по същото време следващата година, заяви здравният министър

10:55 | 09.07.14 г. 8

Дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде още по-голям през следващата година, ако не бъдат приети законодателните промени, с които се поставя основата на здравната реформа. За това предупреди министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на bTV.

Андреева припомни, че в Народното събрание бяха внесени за обсъждане промени в Закона за здравето, с които се регламентира изграждането и поддържането на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациентите.

Предлагат се и промени, свързани с Националната здравна карта, която по думите на Андреева ще бъде готова до края на годината, но няма да може да влезе в практиката.

В началото на юни парламентарната комисия по здравеопазването не прие промените на първо четене. Оттогава законопроектът „отлежава“ в Парламента, като дебати по него не се водят заради процедурни хватки и липсата на кворум.

„Докато не се приеме нова законова рамка, в която да функционира здравеопазването, с която да се постави началото на реформата, нищо няма да се случи. Сега, когато правителството си тръгне, докато бъде назначено друго, докато то започне с неговия анализ и предприеме някакви стъпки, следващата намеса в здравеопазването, в оптимистичния вариант, ще бъде следващата година по това време“, коментира Андреева.

Тя отново успокои, че болниците няма да бъдат оставени без финансов ресурс и пациенти няма да бъдат връщани.

Таня Андреева посочи, че на днешното заседание на кабинета министрите ще обсъждат актуализацията на бюджета на Здравната каса. Финансовото министерство прави разчет колко средства могат да бъдат осигурени и откъде ще дойдат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
fallback