fallback

НЕК не води разговори за приватизация на активи на дружеството

Компанията ще бъде финансово стабилизирана, се казва в съобщение на дружеството

17:44 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководството на Националната електрическа компания ЕАД не води и не е водило разговори нито с частни лица, нито с частни дружества, нито с когото и да било за каквато и да е приватизация на активи на компанията. Това се посочва в съобщение на НЕК, публикувано на сайта на компанията.

То е във връзка с появили се публикации в медиите за подготвяна схема на скрита приватизация на Националната електрическа компания, чрез изкупуване на неин дълг, посочват от пресцентъра на държавната компания.

"Длъжни сме да напомним, че ролята на Национална електрическа компания в енергийния сектор е от стратегическо значение за сигурността на страната", се казва още в изявлението.

Относно задълженията на НЕК заявяваме решимостта на ръководството да направи всичко възможно за нейното финансово стабилизиране, допълват от компанията

Министерство на икономиката и енергетиката също съобщи, че не води и не е водило разговори за приватизация на активи на НЕК.

Припомняме, че по-рано днес от КТ "Подкрепа" съобщиха, че имат информация, че предстои да бъде продаден дългът на Националната електрическа компания.

Скоро от ДКЕВР отчетоха, че натрупаните задължения на НЕК за периода 2010 - 2014 година са 2,9 млрд. лева. Почти половината от тях са инвестиционни и не подлежат на компенсиране. Останалите 1,5 млрд. лева обаче са свързани основно с изкупуване на "зелена" енергия и тока от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, както и разходи, свързани с ПАВЕЦ "Чаира", и трябва да бъдат възстановени чрез цената на електричеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
fallback