fallback

Енерго-Про: Ценовото решение на ДКЕВР ни ощетява със 74 млн. лева

Енергийният регулатор облагодетелства само НЕК и ЕСО за новия регулаторен период, смятат от дружеството

19:18 | 04.07.14 г.

Ценовото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще ощети Енерго-Про с общо 73,7 млн. лева без да са посочени мотиви за предвидените корекции, опасяват се от енергийното дружество. В позицията си относно промените в цената на тока от компанията посочват, че Енерго-Про Мрежи са ощетени с около 21 млн. лева, а Енерго-Про Продажби – с 52,7 млн. лева.

От компанията посочват, че енергийният регулатор не признава разходи за поддръжка на мрежата в Североизточна България.

„Това са разходи за инвестиции (28,9 млн. лева), разходи за амортизация (5,6 млн. лева), както и за оперативна дейност (667 хил. лева). „Общият размер на непризнатите разходи възлиза на 48,8 млн. лева, а заложената от ДКЕВР възвръщаемост от работата на компанията е 27,8 млн. лева“, допълват от компанията.

Според Енерго-Про енергийният регулатор неоснователно изважда от приходите им 29,9 млн. лева като санкция от направения регулаторен одит на компанията. Припомняме, че преди месец енергийният регулатор съобщи за генерирани по-високи приходи и икономии от страна на трите електроразпределителните дружества. По тази причина и в ценовото решение за настоящия период са направени санкции и за трите дружества.

От компанията посочват още, че ДКЕВР не признава и разходите на компанията за балансиране, които са на стойност 9,5 млн. лева.

„С последното ценово решение ДКЕВР подкрепя държавните компании НЕК и ЕСО и  намалява техния финансов дефицит, но това се прави изцяло за сметка на останалите участници в електроенергийната система на страната, което неминуемо оказва негативно влияние върху нея, включително и върху качеството и стабилността на доставките“, заявяват още в декларацията.

Припомняме, че на 30 юни ДКЕВР изненадващо утвърди по-високи цени за електричеството, въпреки че месец по-рано регулаторът беше намерил нови резерви и се очакваше от 1 юли цената на тока да падне със средно 0,6%.

Причината за повишението е тежкото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК), която има некомпенсирани разходи от 1,5 млрд. лева. От новия регулаторен период цената, на която НЕК продава електричеството като обществен доставчик, се повишава с почти 14% до 114,10 лева. Така обаче се компенсират само част от разходите (около 260 млн. лева). Енергийният регулатор изготви и петгодишен план за покриване на задължения на НЕК в размер на малко под 1 млрд. лева.

Таксите за достъп и пренос се повишават с 15,5%, което е в полза на ЕСО, допълват още от Енерго-Про. Това решение беше оценено като неясно и противоречиво и от друго електроразпределително дружество – EVN България. От компанията вече декларираха, че ще оспорят пред съда последното решение на ДКЕВР за цената на тока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
fallback