fallback

Преглед на печата за 4 юли

07:45 | 04.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Aгроминистърът отново беше бламиран за исканите оставки във фонд "Земеделие" в. Капитал Daily

Агроминистърът Димитър Греков, който публично настоява за отстраняването на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, отново беше бламиран в четвъртък. За втори път през последни няколко седмици предложението му за уволнението им не можа да бъде разгледано от Управителния съвет на фонда. Съветът  има правомощията да гласува евентуални оставки, но в четвъртък следобед не се явиха част от членовете му и не беше събран нужният кворум за провеждане на заседание.

Развоят на събитията не е изненадващ предвид факта, че дни преди това участващи в съвета официално и неофициално съобщаваха нежеланието си да присъстват на заседанието с мотив, че поканата за него и дневният ред са изпратени прекалено късно и не могат да изготвят становищата си. Новият опит за промени в ръководството на ключовия фонд, разпределящ над 2 млрд. лв. годишно, се очаква в понеделник сутринта, за когато е насрочено ново съвещание на съвета.

Държавата изпадна в политическа парализа в. Сега

Държавата е на път да се парализира напълно заради липсата на политическа воля и партийни разпри. Вчера Народното събрание на практика прекрати дейността си за неопределено време заради отказа на ГЕРБ да осигури кворума, а БСП и ДПС нямат необходимия брой депутати, за да провеждат сами заседания. По-късно шефът на НС Михаил Миков (БСП) призна, че не храни особени надежди нещата да се променят. Той обяви, че ще говори с всички парламентарни групи, но отказа да прогнозира дали това ще доведе до някакъв резултат.

Въпреки че премиерът Пламен Орешарски все още не е подал оставката си, някои от неговите министри започнаха да напускат потъващия кораб на властта. Здравната министърка Таня Андреева обяви, че излиза в дълъг отпуск, подобни намерения имат и други нейни колеги. Напълно блокиран е и фонд "Земеделие", от който зависи изплащането на милиарди левове за агросектора и селските райони.

Няма шанс за нов "Любимец 15" на парламентарния вот в. Сега

Гафът с преференциалното гласуване на европейските избори, станал известен като "ефекта 15/15", няма да се повтори на парламентарния вот. Зачеркването на квадратчета и кръгчета с еднакъв номер в бюлетината изстреля неизвестния кандидат за евродепутат на БСП Момчил Неков до първото място и обърка напълно плановете на социалистите. Той беше 15-и в листата на левицата, а нейният номер в надпреварата също беше 15. При останалите партии с номера до 17, колкото са местата в листите, ефектът също се прояви, макар и в по-малка степен. Подобни "чудеса" обаче са почти изключени на предстоящите парламентарни избори, тъй като за тях депутатите приеха различни правила в Изборния кодекс.

В последния момент ДПС прокара текст, който на практика обезсмисли преференциалното гласуване на избори за Народно събрание и местна власт. Според него всички бюлетини, на които не е отбелязано предпочитание, ще се броят като преференция за водача. Така се бетонира първият в листата, който е спечелил благоволението на партийната централа, и се дава минимален шанс на някой от по-задна позиция да стане евентуално втори.

Новата методика за изчисление на такса смет ще вдигне данък сгради в. Сега

Предложената от финансовото министерство в края на юни методика за изчисление на такса смет може да доведе до вдигане на данъка върху недвижимите имоти. Това става ясно от становище на Столичната община за методиката. "В план-сметката не са включени разходите за дейностите по извършване на контрол от страна на общинската администрация, а предлаганите промени налагат засилен такъв. Авторите на методиката очакват те да бъдат покрити от други приходоизточници. Логичният източник за това е данъкът върху недвижимите имоти, което ще доведе до неговото увеличение", пише в становището.

Лекуват ни срещу залог в. Стандарт

Водещите болници в страната може да ни лекуват срещу запис на заповед. Тази идея обсъждат в момента университетските здравни заведения. Повод за дискусията им стана недостигът от 330 млн. лв. в НЗОК. Само преди два дни премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов заявиха, че засега не се очаква актуализация на парите на фонда. Думите им вчера потвърди и председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер. Заради това клиниките започнаха спешно да чертаят планове как да се справят с финансовия недостиг. Въпреки че има различни идеи, всички са категорични в едно - пациенти няма да се връщат.

В момента обсъждаме предложението хората да се лекуват срещу запис на заповед и упълномощаване на болницата да търси парите си за лечение от касата, каза д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". По този начин те няма да плащат нищо за лечението си, но ще дадат право на клиниката да заведе дело срещу НЗОК в съда, ако не получи финансиране.

“Актавис” купи нова компания за $28 млрд. в. Стандарт

Фармацевтичната компания "Актавис" купи "Форест Лабораторис", съобщиха от международния производител на лекарства. Сделката се оценява на 28 млрд. долара. Обединението създава една от най-бързо растящите специализирани фармацевтични компании в света с очаквани приходи за 2015 г. от над 15 млрд долара, отчитат от "Актавис". "Това е иновативно нов, успешен модел в глобалната фармацевтична индустрия, изграден по такъв начин, че да бъде конкурентен в съвременната среда на развиващите се здравни грижи", каза Брент Сондърс, главен изпълнителен директор и президент на компанията.

"Актавис" предлага над 35 специализирани продукта в седем терапевтични пазарни сегмента и поддръжа гама от топ продукти в пет терапевтични категории. Придобиването на "Форест" увеличава възможностите за предлагане на силни брандове и генерици. Основните фармацевтични брандове на "Актавис" са за централната нервна система, гастроентерология, женско здраве, сърдечносъдови продукти, урология и дерматология.

Консорциум спасява теснолинейката Септември – Добринище в. Стандарт

Губещата теснолинейка от Септември за Добринище все пак може и да бъде спасена. Тя ще бъде взета на концесия от консорциум, съставен от седемте общини, през които минава линията. Той е съставен от кметствата на Септември, Велинград, Ракитово, Якоруда, Разлог, Белица и Банско. Те ще се явят заедно на търга за избор на концесионер на линията. Поддръжката на теснолинейката гълта милиони, докато приходите от нея намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 31.08.22 г.
fallback