fallback

Държавните фирми към Министерството на икономиката не са местили депозити скоро

Обичайните дейности на дружествата се извършват чрез разплащателни сметки, чиито салда се променят всеки ден

15:08 | 01.07.14 г.

Държавните дружества от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) не са премествали депозити през последните две седмици, съобщават от ведомството.

Обичайните дейности на държавните дружества в икономиката и в групата на БЕХ ЕАД в енергетиката се извършват чрез използването на разплащателни сметки и салдата по тези сметки се променят всеки ден. Промяната в даденото салдо за период от няколко дни представлява единствено разплащане с контрагенти, уточняват от министерството.

Стриктно се спазват и изискванията за деконцентрация, приети с постановление на Министерски съвет, според които паричните средства на всяко дружество са разпределени в поне четири банки, пише още в съобщението до медиите.

Като посочват, че всички решения на Министерство на икономиката и енергетиката в последните две седмици категорично са подкрепяли стабилността на банковата система, от там призовават за разумно отношение от страна на политиците. „С непремерените си коментари и чрез разпространяването на неистини се провокира и поддържа нестабилност, която е изключително вредна за банките, обществото и държавата“, заявяват от МИЕ.

По-рано днес председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев каза, че държавни фирми не са теглили средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Няма такова теглене извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка", увери Цонев. Случилото се с банката не е резултат от тегления на държавните фирми, беше категоричен той в коментара си по повод казаното от Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback