fallback

Преглед на печата за 1 юли

07:35 | 01.07.14 г.

Държавата е обявила извънреден аукцион на ДЦК за 1.5 млрд. лв.

В. Капитал Daily

Министерство на финансите е провело извънреден аукцион на 5-месечни сконтови ДЦК за 1.5 млрд. лв. в понеделник, научи "Капитал Daily" от свои източници. С по-голямата част от средствата ще се осигури помощта за банковия сектор, одобрена часове по-рано от Европейската комисия. Доказателство за това е и фактът, че сетълментът по облигациите е бил вчера, а не както обикновено след два дни, т.е. парите е трябвало да постъпят във фискалния резерв още в деня на аукциона и да бъдат на разположение, ако се наложи от днес.

От ведомството на Петър Чобанов и БНБ не публикуваха официална информация до редакционното приключване на броя. По данни на "Капитал Daily" в предлагането активно са участвали всички банки, които са първични дилъри на ценни книжа, както и институционални инвеститори като пенсионни фондове и застрахователни компании. Интерес не е липсвал, но в крайна сметка са били одобрени поръчки за 1.2 млрд. лв. Максималната годишна доходност е била малко под 2%, а средната около 1.7%, според източниците на вестника, което е доста над това, което искаха инвеститорите преди няколко месеца.

Сайт продава безнаказано всякакви дипломи

В. Сега

"Продавамe дипломи за завършено средно и висше образование от всяко учебно заведение в страната с успех по избор." Така започва офертата, която репортер на "Сега" получи на електронната си поща, след като направи запитване на сайта diplomite.wordpress.com, който продава фалшиви документи. Въпреки че авторите на интернет страницата ги грози до 8 години затвор за документно престъпление според Наказателния кодекс, за офертите за купуване на дипломи може да се почете в почти всички уебстраници за обяви. Тъй като сайтът де факто е блог към платформата wordpress, е невъзможно да се установи кой стои зад него. Запитванията за диплома обаче се изпращат на Камен Стоянов. На това име е регистрирана пощата в mail.ru, от която се получават офертите.

Лавров идва у нас на 7.07

В. Стандарт

Сергей Лавров идва у нас на 7.07, научи "Стандарт". Външният министър на Русия ще има срещи с премиера Пламен Орешарски и колегата му Кристиан Вигенин. Визитата на руския дипломат номер 1 се готви от външно министерство със съдействието на руското посолство у нас. Какви още срещи ще има Лавров в България обаче все още не е ясно. Визитата на външния министър на Русия е повод 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. Неотдавна се появиха информации, че Лавров отлага посещението си у нас. Източници на "Стандарт" обаче заявиха, че визитата ще се състои и програмата му се готви усилено от ведомството на Кристиан Вигенин.

Чехкини и грузинци напълниха морето ни

В. Стандарт

Хубавото време напълни отново курортите край морето. Вече няма анулации и паника сред чуждите гости заради апокалиптичните картини, които показваха медиите от потопа в Аспарухово. Партньорите ни в чужбина успяха да убедят клиентите си, че Черноморието не е опасно и всичко в курортите ни е спокойно, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Всички колеги работят добре и Слънчев бряг е пълен, категоричен бе и зам.-председателят на Съюза на Собствениците в курорта Веселин Налбантов. През това лято у нас са се завърнали туристите от бившия соцблок. Голям е ръстът на гостите от Полша, Чехия, Грузия и Румъния, обясни Налбантов.

Цачева се обяви за кабинет със споделена отговорност

В. Новинар

Ако имаме стабилно мнозинство, няма да имаме нужда от допълнителни партньори. Във всички случаи ще бъде по-добре да има споделена отговорност. Това мнение изрази зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя коментира очакванията, че след предсрочния вот ГЕРБ няма да има необходимото мнозинство, за да управлява сама. По думите на Цачева ще е от значение да се потърси съгласието и на останалите политически сили за важните промени и реформите, които ще се наложи да предприемат бъдещите управляващи. „Не че ГЕРБ бяга от отговорност, но какво ще се случи е в сферата на очакването", поясни още тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 01.09.22 г.
fallback