fallback

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще струва 120 млн. лева до края на годината

Сумата е предвидена в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и не се очаква дефицит

18:46 | 30.06.14 г.

Месечно индексацията на пенсиите от 1 юли ще струва на бюджета на Държавното обществено осигуряване около 20 милиона лева, което означава, че до края на годината ще са нужни 120 милиона лева. Това каза пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков.

От утре, 1-ви юли, влизат в сила приетите увеличения на пенсиите - социалната пенсия става 113 лева, минималната за стаж и възраст - 154 лева и 50 стотинки, а таванът на пенсиите - 840 лева.

Петков уточни, че тази сума е предвидена в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и не се очаква дефицит в бюджета.

Разчетите на НОИ показват, че след актуализацията на пенсиите средният размер на пенсията, получавана от един пенсионер, ще нарасне до 311 лева, или с 10 лева е реалното увеличение, уточни още той.

Припомняме, че всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат актуализирани с 2,7 на сто, считано от първи юли. Това беше решено с възприемането на така нареченото „швейцарско правило“ - във формулата, с която пенсиите се увеличават, влизат 50% от инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход.

По повод на замразената пенсионна реформа тази година Бисер Петков каза, че е налице ускоряване на процеса на отпускане на пенсии. Статистиката на НОИ показва, че за първите пет месеца на тази година са отпуснати около 25 хиляди нови пенсии за стаж и възраст, а миналата година за същия период броят им е бил със 7248 по-малко. Така че темпът на нарастване в броя на новоотпуснатите пенсии е около 40%. „Това е очакван ефект. Предполагам, че този тренд на нарастване ще се задържи, защото данните за подаваните заявления за отпускане на пенсии за стаж и възраст потвърждават тенденцията – с около 40-50% постъпилите заявления са повече от същия период за миналата година“, каза управителят на НОИ.

Влиянието на политическата нестабилност върху пенсионната система е свързано с невъзможността своевременно да бъдат взети важни решения за бъдещето на пенсионната система, защото тя е дългосрочна система, по която трябва да има консенсус и решенията да са с дълготраен ефект и устойчиви във времето, коментира още Петков по повод на създалата се сложна политическа ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 09.09.22 г.
fallback