fallback

БНБ свали обезпечението по кредити за банки до 110%

Решението е в съответствие с мерките на централната банка и правителството за гарантиране на банковата стабилност

17:19 | 30.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителният съвет на Българската народна банка е приел промени в Наредба № 6 на БНБ за кредитиране на банки в левове срещу обезпечение при условията на чл. 33 от Закона за БНБ, съобщават от централната банка.

Българска народна банка е приела решение, съгласно което изискуемият процент на обезпечението по чл. 6 от Наредба № 6 се установява на 110 на сто (досега 125% - бел. ред.) от първоначалната сума на предоставения при необходимост ресурс.  Решението е в съответствие с представения вчера на консултациите при държавния глава план на БНБ и правителството за осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Според чл. 6. (1) от Наредба № 6 Българската народна банка предоставя кредити в левове на банки срещу залог на: 1. монетарно злато; 2. чуждестранна валута – евро, щатски долар и швейцарски франк; 3. налични или безналични ликвидни ценни книжа, емитирани от правителството на Република България или гарантирани от него; 4. първокласни ликвидни ценни книжа, емитирани от чужди правителства и централни банки или гарантирани от тях.

В случай че предоставеното обезпечение стане недостатъчно, като пазарната му стойност спадне под 105 на сто от размера на общото задължение на банката по предоставения кредит и след покана от БНБ то не бъде допълнено в тридневен срок или не бъде погасена част от кредита, за да се постигне съответствие с изискванията на ал. 1, БНБ може да направи кредита предсрочно изискуем и да пристъпи към събирането му, включително и чрез продажба на обезпечението без съдебна намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
fallback