IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от две до пет години, а в определени ситуации - до десет, предлага централната банка

13:07 | 30.06.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника............Мдааа... това показва, че наистина опастността за срив е огромна. А тя е огромна по обективни причини - всичко се крепи на една гола .... вяра и доверие! А се крепи на гола вяра и доверие поради самата същност на съвременната куха монетарана банкова система - зад нея "материалното" е 10 и повече пъти по-малко от "счетоводното"!В този ред на мисли, за да се предлага затвор за "невярна информация" първо трябва строго да се дефинира.- какво значи "невярна информация" за банковата система?!? Това е съществен въпрос!Дали сега ако кажа (ето казвам го) : "Съвременните банки раздават кредити 10 пъти повече от наличните им средства (за българските банки може да е малко по-малко числото)!", това ще се третира като "заблуждаваща информация"?! Та това си е обективната азбучна истина, която е и една от основите на глобалната финансова криза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
просто не *** а Абсурдистан ... няям коментар към това и никога не бих си сложил парите в БГ банка, *** съм ги и в *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
Xman1
преди 10 години
Няма как да те разбере този човек, той очевидно е абсолютно промит мозък. В САЩ за всякакви измамни СМС-и могат да те вкарат в затвора... в България, само ако разпространяваш инфо за банките... но ако примерно лъжеш пенсионери всичко е ОК. В САЩ всеки ден разни експерти "громят" банковата система и предсказват фалит на банки... и никой не ги вкарва в затвора тези хора, защото изразяват мнение. Но тук няма разлика, тук изразяването на мнение се третира наравно с опит за масова измама над населението. Има огромна разлика, ако да речем банков служител излезе пред медиите и каже, че банката му утре ще фалира и някой обикновен човек да си изказва мнението във форума. Освен това тук беше арестуван човек, който във фейсбук си беше писал коментари в личния профил... това в САЩ никога няма да се случи. Аз до сега никога не съм виждал в Американски форум да изтрият мнения които да са срещу банковата система или срещу някоя банка. Тук обявиха хората които имат мнение за диверсанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
Дядо Мечо
преди 10 години
Да се налагат наказания за УМИШЛЕНО разпространяването на неверни слухове разбирам. Това обаче "или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника" как да си го преведа? Що направо не се влиза в затвора само за споменаването на думата "банка"? Поне официално да си знаем всички че живеем в "1984".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 6
IQ96
преди 10 години
Свободата на словото не означава да си говориш каквото ти падне. Проблемът е, че няма как практически да се докаже. А иначе , за мен, разпространяването на неверни слухове си е вид тероризъм. Ама *** народ, слаба държава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 12
Danny666
преди 10 години
Сладур що се правиш на утрепан бе ? Или си прозззз такси щофер с депозит за мизерна лихва..... ха ха ха.... Навремето имаше един виц дето винаги кумуниста завършваше с фразата ...ЗАЩО БИЯТ ЧЕРНИТЕ ПРИ ВАС ?Най-четената уебстраница за икономика с ранк 610 в Щатите и 1400 в СВЕТА пише ВСЕКИ ден за банките както в Амврика така и за Европа. Стига кумунистическа пропаганда. За това Бг е на това дередже ВСИЧКО е тайно и скрито а на ПЛЕБСА е разрешено да слуша чалга и да шлйока бира по парковете. Аааа и да депозира хартии , които недай си боже ако некой го подплаши и посика да изтегли бива обвинен за ПРЕСТЪПНИК. И не мисли че вервам наивно на свободите си в Америка. Там кумунизма от Евро тип мачка всичко постигнато от поколения. За разлика от тук обаче в Щатите все още има борба и съпротива и говоренето не е криминализирано , капишшшш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
popo323
преди 10 години
А за невеярна прогноза за времето не е ли редно също да има затвор . Какво пък да говорим за брокери на БФБ които дават невярна прогноза . Веднага за десетилетка по затворите , тамън на няколко месеца ще сменяваме всички брокери .:) .............За анализаторите със статийки и проучвания въобще не ми се говори , направо в редица до вечерта пред Централният затвор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 6
dreamhell
преди 10 години
Ало... американския гражданин, плюещ по робската ни психика... Като си толкова надъхан със "своята" американска свобода защо не опиташ да разпратиш няколко мейла, засягащи американски институции (банки), в които да пишеш "каквото си искаш". Тогава ще разбереш какво е неразделна част от твоята свобода... След 11.09. точно в Америка да ми говориш, че можеш да си пишеш и говориш каквото си поискаш е леко наивно. Но ти си вярвай де... лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
БНБ по-добре да мълчат докато свърши одитът на КТБ и Креди-Агрикол, че не се знае кой е за затвора и кой е разпространявал невярна информация. Ако не засекретят доклада от одита, разбира се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 17
Danny666
преди 10 години
Ало ДРУГАРЯ MZ/X " Докато има хора, които могат да си говорят..."Като американски гражданин да ГОВОРЯ И ПИША КАВОТО СИ ИСКАМ, е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ от моята СВОБОДА !!! Това че ти си РОБ живеещ в РОБСКА държава и имаш психиката на РОБ не ти даваправо да налагаш и на мен твоите окови !Дори и в БГ си НЕВИНЕН до доказване на противното !!! Майко мила, не съм вярвал че точно тука ще срещна подобен субект. Идикативно .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още