IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от две до пет години, а в определени ситуации - до десет, предлага централната банка

13:07 | 30.06.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
EK одобрява държавна помощ за банките, БНБ иска затвор за коментар към банковата система. Всеки сам си прави изводите и избира на какво да вярва. Както писа един съфорумец по-долу (с който, често имаме принципни различия) - всичко се крепи на голо доверие. А доверието се срива най-лесно, на което сме свидетели. Точно срива на доверието срина Гърция преди няколко години. Аз съм на мнение, че вече само на юнашко доверие не може да се крепи най-важната система в живота ни - финансовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 2
Jason_Thorn
преди 10 години
Фамозно, тъкмо си мислех, че по-голяма простотия в Бантустана не може да се случи и ето поредно чупене на ***. 10г за паника, 3 г за убийство, браво. Мислех да пиша дълъг пост ама не искам, драйфа ми се. Отдавна го знам ама си го потвърждавам всеки ден. Връщане в бантустана, само в найлонов чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 5
dreamhell
преди 10 години
Пич, за пореден път се убеждавам, че напусналия "материал" не е по-добър от останалия тук, който според теб е "прозззз такси щофер" и си "шлйока" бирата по парковете. Аз също съм ЗА свобода на словото, но когато то лежи на доказуеми истини.Обратното не води до нищо градивно. Всеки може да излезе по телевизията и да каже, че си изнасилвач! Ти после си доказвай, че не си... *** какво пък - нали това е свободата според теб! Говори народе, радвай се на свободата си, да живее Америка (където няма нищо тайно, всички се борят и оказват съпротива на комунизма от евро тип). Айде - отивам да си пия бирата по парковете и да слушам чалга. А на теб - приятно ядене на пуканки пред телевизора, докато гледаш Джъстин Бийбър.Но това е привидно - аз съм сигурен, че ще дадеш отпор и ще запазиш всичко, постигнато от американските поколения. Капиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 10 години
Ето малко информация на зомбираните банкерчета и икономистчета "на прехода"!Сдъвкано на *** език от руснаците. Моля, да се обърне внимание на 51:20 мин, където образно се казва накъде се е запътило човечеството ... :))))https://***.youtube.com/watch?v=ccMaVup7zPY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Сценария при последната криза поразително прилича на начина по който свалиха ГЕРБ от власт. И лицата ми се струва са същите. Хм ..наистина стана страшно да се коментира. Приписваха страхуването на ББ и ГЕРБ когато не съществуваше такова. Сега обаче страха си е истински!!! ..пак се сещам за Чомски! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Е, дори и да приемат този закон, досега окаушените граждани на републиката не може да бъдат съдени по него, т.к. закон не се прилага със задна дата.Ама как само го измислиха! Отделно на това, че за паниката имат вина от всички партийни цветове, веднага лъсна фактът, че всички те *** в едно гърне - колко бързо, само, изведнъж непримирими "опоненти" в парламента, намериха общ език, като им допари под мръсните гъзя, на батя сладките шашкъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Усещат световните банкови масони, че пирамидата им вече е разкрита и не само, че се клати, ами ще срути цели държави и всячески се чудят как да извадят от ръкава "вълшебното зайче", така, че фокусите да продължат! Всичките съвременни банкерчета, учили след 90-а година, са запрограмирани, че търсенето винаги ще расте, пазарите ще се разширяват, печатницата ще върви и цената на кредита постоянно ще пада! Да ... ама НЕ!Цената на кредита повече няма на къде да пада, никой повече не иска и да чуе за кредит, никой повече не иска живее "в аванс"!И сега се чудят и маят какво да правят !? Как какво бе ?!? ОТПИСВАЙ ... И СИ КУПИ "ДЕВИН" ОТ 2 ЛИТРА С ТРИ БУЦИ ЛЕД!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
Дядо Мечо
преди 10 години
Пич, да те светна, че стига да говориш истината, свободата на словото означава точно да си говориш каквото ти падне. Или може би смяташ, че за да си отвориш устата ти трябва заверено писмено разрешение и навреме сведени опорни точки?Че чакаш друг да мисли вместо теб е ясно, ами дано поне да дишаш самостоятелно.Ама верно много *** народ, еййй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 0
Xman1
преди 10 години
От няколко дни забелязвам, че ни правят на *** и дори ни казват, че и на запад било така. Че нали аз пиша предимно в западни форуми и до сега никога не са ми трили коментари. Тук беше наложена цензура сравнима с тази от преди 89-а година... наричаха хората с мнение "финансови диверсанти" и тн. Реално погледнато всеки с отрицателно мнение за банките беше третиран като "финансов диверсант" и разпространител на слухове. За капак на всичко предложиха един абсолютно тоталитарен закон, според който всяко едно мнение за банка, може да бъде третирано като "финансов тероризъм". Ако така смятат да решават проблемите в България ни чакат много страшни времена. Аз отивам отново да си коментарам при нормалните хора... където изказването на мнение не се счита за финансов тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 1
samut
преди 10 години
Ами ако информацията е вярна и попада в категорията "други сведения"? Напр. ако знам че КТБ е във фактически фалит и кажа това на хората следва ли да нося отговорност за това? Мисля че криминализирането на тези деяния е доста крайно решение и влиза в конфликт със свободата на словото в една правова държава. Напълно съм съгласен с пост 10. БНБ е по-добре да си мълчат докато свърши одита на КТБ и Креди, защото може да се окаже че неверните данни са верни. И още един въпрос: като ни е толкова стабилна финансовата система, как стана тъй, че 5-10 души със 100 -1000 есм-еса и мейла успяха да й нарушат стабилността? *** тя много стабилна тази система, нямам думи просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още