fallback

Плевнелиев: Банкова криза няма

Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни, заяви президентът

18:26 | 29.06.14 г.

Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си след консултациите с политическите партии по темата за създалата се ситуация около банковата система у нас.

„Банкова криза няма. Банковата система е стабилна. Разполагаме с механизми да се справим с всички опити за дестабилизация", заяви президентът.

По негови думи парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни. "Банките ще продължат да работят в нормален режим. Валутният борд е непоклатим”, категоричен е Плевнелиев. "България е член на Европейския съюз, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро", посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че криза в банковата система няма, има криза на доверието и има криминална атака. "Те трябва да бъдат преодолени, а виновните - преследвани с цялата строгост на закона", посочи Плевнелиев и допълни, че са в ход законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

По думите му "международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме". Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана. Няма основание и няма причини да се поддаваме на паника, посочва се в съобщението, което цитира държавния глава.

Плевнелиев увери, че институциите предприемат всички мерки в подкрепата на банковата и финансовата стабилност. Той съобщи още, че са в ход законодателни промени в тази връзка.

"Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и да покажат резултати. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс”, заяви Плевнелиев.

"Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние", каза още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
fallback