fallback

Правителството премахва спънки пред изграждането на ново ядрено хранилище

По време на правителственото заседание бяха отменени текстове от Стратегията за управление на отработено ядрено гориво до 2030 година

13:46 | 25.06.14 г.

По време на днешното си заседание правителството отмени текстове от приетата през 2011 година Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци (до 2030 година). Целта е да бъде даден тласък на проекта за изграждане на Национално хранилище за погребване на ниско- и среднорадиоактивни отпадъци.

Отмяната на текстовете ще има съществен положителен принос при актуализирането на оценката за въздействието върху околната среда на проекта, уточняват от правителствената пресслужба.

Изграждането на хранилището за радиоактивни отпадъци е необходимо, за да бъдат завършени дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй”, както и за гарантиране на дейността на пети и шести блок в централата.

Припомняме, че има планове за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци край Козлодуй. През лятото на 2013 година Върховният административен съд отмени издадената оценка за въздействие на околната среда на проекта, защото не обхваща пълни анализи за риска за човешкото здраве.

Изпълнител на проекта е Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, като финансиране за изграждането на хранилището има от Фонд „Козлодуй”.

Според европейските директиви страните от ЕС имат право да изнасят отработено ядрено гориво в страни извън общността, но само за рециклиране и обратен внос. В момента това става с ядреното гориво, което Русия доставя за АЕЦ „Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
fallback