fallback

"Атака" предлага задължително гласуване и образователен ценз за избирателите

За чуждите граждани, които имат право на глас у нас, гласуването също ще бъде задължително, предвиждат промени в Изборния кодекс

11:30 | 24.06.14 г. 2

Право на глас в изборите за Народно събрание и Европейски парламент, както и за президент и участие в местни избори, да имат български граждани, навършили 18 години, поне с основно образование и които не са поставени под запрещение или излежават присъда „Лишаване от свобода“.

Това предлагат депутатите от „Атака“ в законопроект за промени в Изборния кодекс. Текстовете вече са внесени в деловодството на парламента.

Гласуването трябва да бъде задължително за всички, които имат това право, е записано още в предложението на националистическата партия. За участие в местните избори е необходима и уседналост – право на глас ще имат само хора, които са живели в последните шест месеца в населеното място.

Право да участват в изборите за Европейски парламент и да избират членове на институцията от България ще имат и чужденците, които са граждани на държава от ЕС, които живеят в страната в последните три месеца.

За тях също ще важи правилото, че право на глас получават само хора над 18 години с поне основно образование, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание „лишаване от свобода.

И за чужденците, които имат право да гласуват у нас, отиването до урните ще бъде задължително.

Гражданите от ЕС ще имат право да участват в местни избори и да избират общински съветници в българските градове, ако живеят в тях в последните шест месеца. За отговарящите на изискванията – навършени 18 години, основно образование, да не са поставени под запрещение и живеещи в града през последните шест месеца, гласуването е задължително.

С отделни промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление "Атака" прави задължително гласуването и в националните и местните референдуми. Правото на глас също е ограничено до гражданите, навършили 18 години, с поне основно образование, които не са поставени под запрещение или излежават присъда "лишаване от свобода". 

За местните референдуми право на глас имат гражданите, живели в последните шест месеца в населеното място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
fallback