fallback

Чуждестранни производители с интерес към инвестиции в Плевенско

Пакистанска фирма иска да строи текстилна фабрика, корейски инвеститор планира завод за гъби, а инвеститор от Германия предлага да създаде ферма за крави

18:21 | 23.06.14 г. 1

Има повишен инвестиционен интерес към Плевен и региона от производители от Германия, Франция, Пакистан, Република Корея и Китай, заяви областният управител Илиян Йончев, цитиран от БТА. Той уточни, че областната администрация, съвместно с общинските ръководства, предприема всичко необходимо, да бъдат създадени условия за реализиране на проектите, които ще разкрият хиляди нови работни места.

Така например пакистанска фирма с представителства в Дюселдорф и в Барселона е заявила желание да построи текстилна фабрика. Според интереса на инвеститорите, които произвеждат спортни облекла, кожени изделия и други дрехи, е предложен терен от 120 дка в община Кнежа. Предприети са мерки за осигуряване ток, вода и газ. Намеренията им са в първия етап да бъдат наети 1600 души, а след 4 години - над 6500. Предвижда се инвестиция от 42 млн. евро.

Областната администрация оказва съдейства и на инвеститор от Република Корея, който планира да вложи 85 млн. лв. за 5 години в бившето поделение край Телиш, което е в системата на индустриалните зони у нас. Проектът предвижда завод за производство на гъби, а в бъдеще и на „био-кокошки“, поясни Йончев. Идеята е първоначално да бъдат наети 100 работници, а по-късно - до 600. Работата по проекта напредва, осигуряват се оборудване, ток, вода, работи се по възстановителни дейности на инфраструктурата, допълни областният управител.

Инвеститор от Германия пък е предложил да създаде високотехнологична ферма за 500 крави край Плевен. Той е получил предложение да инвестира за развитие на тази дейност на територията на община Пордим.

Според областния управител наближава времето да бъдат рестартирани и проекти за електроцентрали в общините Никопол и Белене, за което са проявили интерес инвеститори от Китай.

Йончев припомни, че големи чуждестранни и български инвеститори вече работят по свои проекти - в Плевен се строят заводи за кабели и за малц, а в Долна Митрополия - за олио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
fallback